ZAHAROVA TRAŽI PRAVDU ZA ŽRTVE TERORISTA: Surovo kazniti sve odgovorne za zločine OVK, bez obzira na položaj u Pritštini
Ilustracija, Foto: EPA

sud da radi svoj posao

ZAHAROVA TRAŽI PRAVDU ZA ŽRTVE TERORISTA: Surovo kazniti sve odgovorne za zločine OVK, bez obzira na položaj u Pritštini

Politika -

MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da sva lica odgovorna za zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) moraju biti surovo kažnjena, nezavisno od toga da li i koje funkcije trenutno obavljaju u Prištini.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreeen YouTube/RT

Zaharova je na redovnom brifingu u Moskvi rekla da Rusija smatra da je odavno došlo vreme da Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK iznese konkretne optužbe, budući da je to telo osnovano još 2017. godine, pod okriljem EU, sa ciljem da se kazne svi odgovorni za kidnapovanje i nezakonitu trgovinu ljudskim organima.

Ona je podsetila i da je kao "impuls" za stvaranje Specijalnog suda za zločine OVK poslužio izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima srpskog stanovništva na teritoriji KiM, koji je predstavljen javnosti još 2010. godine, prenosi Sputnjik.

"Tema nelegalne trgovine ljudskim organima mora da ostane predmet konstantne pažnje svetske javnosti. Trenutno o koncu visi reputacija međunarodnog pravosuđa i EU kao garanta da će Sud ispuniti svoje obaveze", rekla je Zaharova.

Specijalizovani tužilac obavestio je nedavno predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za prethodni postupak.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube

U skladu sa Zakonom i Pravilnikom o raspoređivanju sudija Specijalizovanih veća sa liste međunarodnih sudija, predsednica je odredila sudiju za prethodni postupak koji će, kako je saopšteno, pregledati optužnice podnete od strane specijalizovanog tužioca.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track