DEMOKRATE IZVLAČE STRANKU IZ KANDŽI SAVEZA ZA SRBIJU: Lobiraju po Srbiji za izlazak na izbore
Foto: Dado Đilas, Marina Lopičić, Beta / Emil Vaš, Ana Paunković

Saznajemo: KIVNI U DS UZIMAJU STVARI U SVOJE RUKE

DEMOKRATE IZVLAČE STRANKU IZ KANDŽI SAVEZA ZA SRBIJU: Lobiraju po Srbiji za izlazak na izbore

Politika -

Preokret: Statutarna komisija poništila sve Lutovčeve odluke. Balša, Jerkovljeva, Lečić i Kena razgovaraju s članstvom o prekidu bojkota, plan je i da sazovu sednicu GO na kojoj će biti reči o prekidu saradnje sa Savezom

Grupa nezadovoljnih demokrata skovala je plan da nizom akcija pokuša da izvuče DS iz Saveza za Srbiju, saznaje Kurir!

Da demokratama nije mesto u Savezu, u više navrata su govorili i prvaci ove stranke, ali je sada pokrenut točak dešavanja čiji je cilj odlazak iz ove opozicione organizacije, kojom praktično rukovodi Đilas.

Preksinoć je održan sastanak statutarne komisije na kome su poništene sve ranije odluke predsednika DS Zorana Lutovca - odluka o raspuštanju beogradskog odbora, o raspuštanju odbora po Srbiji i omladine, a smenjen je i predsednik statutarne komisije Dušan Dinčić, koji važi za Lutovčevog čoveka. Paralelno, saznaje Kurir, Balša Božović, Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov i Radoslav Milojičić Kena obilaze Srbiju i razgovaraju s članstvom o izlasku na lokalne izbore. Tu je i namera o prikupljanju potpisa za sazivanje sednice GO na kojoj bi se, pored izbora, razgovaralo i o odlasku iz SZS.

- Statutarna komisija poništila je sve odluke predsednika stranke. To znači da je Lutovac doživeo debakl u stranci, da je pukao i izgubio većinu. Jerkovljeva, Balša, Leka i Kena obilaze odbore po Srbiji, do sada su obišli njih četiri za dve nedelje i razgovaraju s članstvom. Svi su nezadovoljni - kaže izvor Kurira iz DS i dodaje:

foto: Marina Lopičić

- Ljudi u DS su očajni što su još uvek deo Saveza. Prvo, strankom praktično rukovodi Đilas, otkad smo ušli u Savez, postali smo potpuno nevidljivi. Mi se jesmo okupili da bismo srušili Vučića, ali Boško Obradović pljuje jednog od osnivača DS Dragoljuba Mićunovića i propagira sve ono protiv čega se mi svojim političkim delovanjem borimo, šta mi onda više tamo tražimo. Na sednici GO treba da se razgovara i o izlasku iz Saveza.

O izlasku DS iz Saveza prvi je progovorio Radoslav Milojičić Kena.

- Ohrabrujem rukovodstvo DS da izađe iz antievropskog Saveza za Srbiju jer ono gde su Mlađan Đorđević i Boško Obradović sa Dverima sigurno nije evropska perspektiva - rekao je Milojičić, a istu izjavu nedavno je dala i poslanica Jerkov:

- DS bi trebalo da izađe iz SZS, koji predvodi Dragan Đilas, zbog niza loših poteza.

Branko Radun

OD DS JE NAPRAVLJEN ĐILASOV PRIVEZAK

foto: Media Centar

Politički analitičar Branko Radun kaže da ima razloga i za i protiv zašto DS treba odnosno ne treba da bude deo Saveza, ali, dodaje, najveći problem je to što je ova stranka počela da gubi identitet.

- DS je potpuno marginalizovan u Savezu od strane Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića. To je jedina stranka u SZS koja ima ime i infrastrukturu, DS je brend. Međutim, njima se u Savezu gubi identitet, postali su Đilasov privezak. Demokrate će bojkotom izbora nestati - kaže Radun.

(Kurir.rs / Katarina Blagović / Foto:Dado Đilas, Marina Lopičić, Beta / Emil Vaš, Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track