Najnovije vesti

NIKOLA SELAKOVIĆ: Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod, ali ne dobijaju svoja prava!
Foto: Zorana Jevtić

ANALIZA Generalnog sekretara predsenika

NIKOLA SELAKOVIĆ: Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod, ali ne dobijaju svoja prava!

Politika

U rečima predsednika Srbije nema ni populizma ni politikanstva, već poziva na primenu onoga što jesu demokratske i pravne tekovine kojima se suštinski štiti pravni, politički i kulturni položaj srpskog naroda 

Nikola Selaković generalni sekretar predsednika kaže da gorčina i nervoza kršitelja ljudskih prava u Crnoj Gori pokazuje da je predsednik Srbije Aleksadandar Vučić pogodio pravo u metu, krajnje biranim rečima, na pristojan način ukazujući na mere koje Vlada Crne Gore preduzima protiv vekovne imovine srpske crkve u Crnoj Gori.

- Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod. Njihova konstitutivnost predstavlja istorijsku potvrđenu činjenicu, a jezikom brojki u sadašnjem vremenu ogleda se u tome da su Srbi, posle Crnogoraca, drugi po brojnosti narod u Crnoj Gori sa 28.73% udela u njenoj ukupnoj populaciji. Uprkos tome, Srbi u Crnoj Gori nemaju prava ni kao nacionalna manjina i izloženi su procesu brutalne asimilacije, pod izgovorom da žive u građanskoj držvi „koja štiti i čuva politički, pravni i kulturni položaj svih naroda", osim srpskog - kaže Selaković.

Svaki pokušaj Vlade Crne Gore da svojim saopštenjima ubedi javnost da ona dosledno štiti ravnopravnost, evropske vrednosti i demokratske principe, pada u vodu, kaže Selaković.

- I to uz činjenicu da se srpski jezik sistematski progoni u Crnoj Gori od obrazovnog sistema u kome se srpskoj deci onemogućuje obrazovanje na jeziku kojim govore, u kome se iz nastave književnosti izbacuju srpski pisci, u kome srpska deca treba da uče da su Srbi i Srbija okupirali Crnu Goru, a da je u Jasenovcu ubijeno do 80.000 Srba, Jevreja, Roma i Hrvata - navodi Selaković. 

foto: Nemanja Nikolić

Generalni sekretar predsednika se pita da li se štiti ravnopravnost i kulturni položaj Srba tako što im se organizovano zabranjuje da koriste svoje nacionalne simbole, iako je svima drugima, osim njima, u Crnoj Gori dozvoljeno da upotrebljavaju i ističu svoje.   - Štiti li se kulturni položaj Srba kada država Crna Gora sa svim crkvama i verskim zajednicama zaključi temeljne ugovore, osim sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju donese zakon kojim joj ugrožava vekovni status, oduzima imovinu optužujući je da je „infrastruktura Velike Srbije", što ističe kao dežurni argument koji treba da pokrije svaki postupak prema Srbima - navodi Selaković i dodaje:  U rečima predsednika Srbije nema ni populizma ni politikanstva, već poziva na primenu onoga što jesu demokratske i pravne tekovine kojima se suštinski štiti pravni, politički i kulturni položaj srpskog naroda. Na pitanje zašto Srbi sa svojih 28.73% u Crnoj Gori nemaju prava koja u Republici Severnoj Makedoniji imaju Albanci sa svojih 25.17%, niko nema razuman odgovor. Srbi jedino traže da budu ravnopravni, ne na papiru već u realnom životu i svaki apel predsednika Srbije, čija je ustavna obaveza da brine o pravima i interesima pripadnika srpskog naroda, apel je kojim se za Srbe traži ništa više nego za svaki svaki narod koji u Evropi ima faktički status kao i Srbi u Crnoj Gori.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...