GUVERNERKA NA BIZNIS-FORUMU: U Srbiji danas niko ne priča o inflaciji
Ponosna na urađeno... Jorgovanka Tabaković, Foto: Printscreen

kopaonik

GUVERNERKA NA BIZNIS-FORUMU: U Srbiji danas niko ne priča o inflaciji

Politika -

Plus - Jorgovanka Tabaković navela da su za osam godina stvoreni bolji privredni ambijent i konkurentno tržište

Lepa vest za ministra finansija Sinišu Malog je da će Narodna banka Srbije (NBS) 70 odsto od prihoda u 2019. uplatiti u budžet Republike Srbije, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković na otvaranju 27. Kopaonik biznis-foruma.

- Sa ovim će biti više novca u budžetu za investicije i rast zaposlenosti - rekla je ona.

Sumirajući rezultate NBS u poslednjih osam godina, od kada je na njenom čelu, rekla je da su troškovi održavanja stabilne inflacije, što je osnovni cilj NBS, četiri puta manji. -

Imamo rezultate koji se mere monetarnom i finansijskom sigurnošću već osam godina zaredom. O inflaciji se danas retko govori, ali se lakše planira i posluje. Uspešno smo sproveli stabilizaciju, a pred nama je i opravdan optimizam povodom uspešnog sprovođenja strukturalnih reformi - rekla je ona i dodala:

Krcato... Kopaonik biznis-forum
Krcato... Kopaonik biznis-forumfoto: Tanjug/Zoran Žestić

- Predsednik Aleksandar Vučić je prvi i jedini od svih razumeo celovitost sistema ukupne ekonomije i založio sav svoj politički kapital za budućnost Srbije. Radili smo kao tim zbog ljudi, za ljude i s ljudima. Da je mnogo urađeno, govori i tema ovog okupljanja - četvrta industrija. Posle nepunih 10 godina, danas je stopa inflacije jednocifrena, stabilan je kurs dinara i stopa nezaposlenosti je jednocifrena.

Ona je istakla da je za osam godina formalna zaposlenost povećana za 230.000 ljudi, kao i da je Srbiji vraćena stabilnost, stvoreni su bolji privredni ambijent i konkurentno tržište. Inflacija je, kako je navela, dva odsto sedam godina zaredom i NBS ostaje pri cilju od tri plus minus jedan procentnih poena do kraja 2022. Istakla je i da je od avgusta 2012. NBS kupila na deviznom tržištu oko četiri milijarde evra, a da je kurs održan na 117,5 dinara za evro, što je promena manja od jedan odsto: - Udvostručili smo devizne rezerve, a bez intervencija NBS dinar bi bio još jači.

Rekla je i da izvoz od 2013. raste po prosečnoj stopi od 11 odsto.

Siniša Mali

BDP ĆE DO 2015. GODINE BITI 73 MILIJARDE EVRA

foto: Marina Lopičić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su projekcije da će do 2025. BDP naše zemlje iznositi 73 milijarde evra, dok će u narednoj deceniji čak biti udvostručen. - Do takvog rezultata Srbiju će dovesti stabilna makroekonomska politika, javne finansije, ulaganja od 14 milijardi evra u okviru programa Srbija 2025 u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, digitalizaciju, ali i pravljenje povoljne situacije za dolazak stranih investitora - rekao je Mali i dodao da je 2019. bila ekonomski jedna od najuspešnijih za Srbiju, a bila je važna iz dva razloga - završetka mera fiskalne konsolidacije i velike stope rasta.

Aleksandar Vlahović

REFORMAMA DO STOPE RASTA OD 7 ODSTO

foto: Dado Đilas

Srbija je postigla makroekonomsku stabilnost i neophodno je nastaviti s reformama tako da Srbija iz zone sa četiri odsto rasta pređe u zonu od šest do sedam odsto - izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović i dodao da je dobro što više nije tema kako smanjiti javne rashode i fiskalni deficit.

Jan Kes Martejn, MMF

REZULTATI VLADE SRBIJE

foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Ekonomski program Vlade Srbije donosi dobre makroekonomske rezultate, a da bi se rast nastavio i povećao, potrebne su reforme u mnogim oblastima - izjavio je šef Misije MMF Jan Kes Martejn i dodao: - Reformska agenda se nastavlja i mi u MMF se radujemo što ćemo nastaviti da pružamo podršku Vladi Srbije u reformama koje vode ka jačem i održivom rastu. Reforme koje su potrebne međusobno su povezane.

Kurir.rs/ Sanja Đorđević Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track