PRIŠTINA PODVILA REP POD PRITISKOM SAD: Kurti pisao Trampu, popuštamo, ukidamo takse
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, AP/Andrew Harnik

Menjaju ploču

PRIŠTINA PODVILA REP POD PRITISKOM SAD: Kurti pisao Trampu, popuštamo, ukidamo takse

Politika -

Kosovski premijer uputio je pismo predsedniku SAD u kome navodi da će do 15. marta ukinuti namet na robu iz Srbije i BiH

Aljbin Kurti, premijer takozvane države Kosovo, uputio je pismo Donaldu Trampu, predsedniku SAD, u kome je naveo da će do 15. marta ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, kao i da je vlada na čijem je čelu posvećena rešavanju preostalih pitanja u odnosima sa Srbijom.

- I dalje smo uvereni da se to mora učiniti u okviru dijaloga, koji bi kulminirao uzajamnim priznanjem dveju država. Verujemo da je ovo važan put za integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu i postizanje istorijskog sporazuma koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu - naveo je Kurti u pismu, kao i da će 15. marta početi ukidanje tarifa na robu iz Srbije i BiH: - To radimo kao gest dobre volje i kao znak naše posvećenosti da blisko sarađujemo sa SAD u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će na naše akcije Beograd recipročno uzvratiti i da će ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustaviti kampanju protiv priznavanja Kosova.

Bizarno... Opozicija  dočekala  Aljbina Kurtija mrtvačkim  sandukom
Bizarno... Opozicija dočekala Aljbina Kurtija mrtvačkim sandukomfoto: Screenshot

Premijer Kosova je juče o taksama govorio i na vanrednoj sednici parlamenta, sazvanoj na zahtev opozicije, koja se protivi ukidanju taksa. Ispred zgrade parlamenta Kurtija je dočekao mrtvački sanduk. Troje aktivista ABK, stranke na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, postavilo je mrtvački sanduk sa izlepljenim porukama „reciprocitet“ ispred ulaza u Skupštinu i tvrde da je to sahrana obećanja. Kurti je juče u parlamentu kazao i da se protivi razmeni teritorija i da aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači nema ovlašćenje za potpisivanje bilo kakvog sporazuma sa Beogradom.

Zoran Milivojević

SHVATIO DA NE MOŽE PROTIV VAŠINGTONA

foto: Marina Lopičić

Diplomata Zoran Milivojević, komentarišući pismo kosovskog premijera Trampu, kaže da je Kurti shvatio da ne može da opstruira nalog američke administracije da se ukinu takse: - To pokazuje da je američka administracija odlučna da sprovede svoj plan da se dve strane vrate dijalogu koji diktira Srbija - bezuslovno povlačenje taksa. Kurti je shvatio da se protiv Vašingtona ne može.

Kurir.rs/ K. B. Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, AP/Andrew Harnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track