Najnovije vesti

PREDSEDNIK HRVATSKE PROVOCIRA VEĆ U PRVOM INTERVJUU: Za mene su glasali Srbi, da li je za Vučića ikad glasao neki Hrvat?
Ilustracija, Foto: Beta/Damir Senčar

ne može da ne pomene srbiju

PREDSEDNIK HRVATSKE PROVOCIRA VEĆ U PRVOM INTERVJUU: Za mene su glasali Srbi, da li je za Vučića ikad glasao neki Hrvat?

Politika

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je na nedavnim izborima za njega glasao značajan broj pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj i uputio pitanje srpskom kolegi Aleksandru Vučiću da li je za njega "ikad neki Hrvat glasao".

On je u intervjuu za RTL, u svom prvom televizijskom intervjuu od kako je izabran za predsednika, na konstataciju te televizije da "Vučić nije oduševljen njegovom pobedom" i da, kako dodaje RTL, "ne prelazi preko onog izrečenog 'šaka jada'", odgovorio "da se to namerno pogrešno interpretira".

"Nisam mislio na celu državu. Ne volim ja ta prebrojavanja. Sad bi se ja u prebrojavanju mogao uhvatiti na udicu pa govoriti ko je za koga glasao. Za mene je glasalo jako puno pripadnika, članova srpske zajednice, ljudi, naših građana. To je očito, to vidim i to mi je drago, ali ne volim to puno isticati. I onda mogu pitati drugu stranu je li ikad neki Hrvat glasao za njega... Da ću se navući na taj tanak led prljave vode, neću", rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da "gospodin Vučić i ljudi koji vode Srbiju moraju odlučiti kada i kuda žele, je li to Rusija, neutralnost...".

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

On dodaje da za sada ne planira da poseti Srbiju.

"Nemam nikakav plan da Srbiji pakostim i pravim probleme. Nisam nikad ni imao. Moj politička karijera, put, moje društveno delovanje - sve je suprotno od toga", istakao je predsednik Hrvatske.

Idem u Jasenovac, u Blajburg neću

Hrvatski predsednik Zoran Milanović najavio je večeras da će otići u zloglasni ustaški logor iz Drugog svetskog rata Jasenovac, ali da tamo ne bi želeo da govori jer je reč o komemoraciji.

"To nije politički skup. On je to bio, neizostavno, u nekim okolnostima. Nadam se da smo dovoljno zreli da tamo odemo u jednoj dostojanstvenoj koloni, da položimo cveće i setimo se što je tamo bilo i što se tamo dogodilo i da pokažemo pre svega sebi da smo normalni i humani, i da pustimo bukače iz Srbije, koji uvek koriste te dane da upute reči ljubavi i snošljivosti prema hrvatskoj državi. To mene kao političara hrvatske levice smeta, ali što ja tu mogu", rekao je Milanović u intervjuu za RTL.

Istovremeno, Milanović kaže da u Blajburg, gde se održavaju komemoracije ustašama streljanim na kraju Drugog svetskog rata, neće otići te da je njegov stav o tome poznat.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...