Najnovije vesti

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Zabrinuti smo zbog poziva na nasilnu promenu ustavnog uređenja Srbije
Foto: Privatna Arhiva

REAGOVANJE

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Zabrinuti smo zbog poziva na nasilnu promenu ustavnog uređenja Srbije

Politika

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) izražava zabrinutost u vezi sa poslednjim događajima, a pogotovo sa pozivanjem na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srbije, odnosno pozivima da se promeni njeno ustavno uređenje i svrgnu najviši predstavnici državnih organa.

U ovakvim situacijama Krivični zakonik je jasan i ovakve radnje inkriminiše i propisuje da će se za takvo delo izreći krivična sankcija.

UST očekuje da nadležno tužilaštvo sprovede postupak i utvrdi da li ima elemenata krivične odgovornosti onoga ko je pozvao na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

UST podseća da je već u nekoliko navrata osuđivalo izjave aktera političkog života u Srbiji kojima se ugrožava nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca, odnosno nošenje transparenata sa imenima sudija i tužilaca, nazivanje sudija i tužilaca "bednicima, zlikovcima i slugama režima", kao i u nekoliko slučajeva ugrožavanje sigurnosti predsednika republike i članova njegove porodice.

UST je zabrinuto što javnost nije obaveštena o ishodima tih postupaka, niti da li takvi postupci uopšte pokrenuti, iako se u ovakvim situacijama efikasna reakcija nadležnih organa po pravilu očekuje.

Kurir.rs - Predsednik UST Nebojša Stefanović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...