VUČIĆ PODRŽAVA TRAMPA, KURTI SANDERSA! Pred izbore u Americi, Srbi i Albanci stali uz različite kandidate!
Foto: Profimedia, EPA/Jim Lo Scalzo, AP/Michael Conroy, Zorana Jevtić

SAZNAJEMO

VUČIĆ PODRŽAVA TRAMPA, KURTI SANDERSA! Pred izbore u Americi, Srbi i Albanci stali uz različite kandidate!

Politika -

U jeku odličnih diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, srpski šef države Aleksandar Vučić podržaće aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa na predstojećim izborima, saznaje Kurir iz diplomatskih izvora. S druge strane, kako saznajemo, premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti stao je uz kandidata demokrata Barnija Sandersa.

- Albanci su opredeljeni da kao uvek do sada podrže one koji su bili najveći zagovornici kosovske nezavisnosti, kao što je bio slučaj na proteklim izborima kada su podržali kandidatkinju Demokratske stranke Hilari Klinton - kaže dobro obavešteni izvor. Ističe da je Trampova administracija posle decenija loših diplomatskih odnosa između Srbije i SAD, sada rešena da uspostavi snažne ekonomske i političke veze sa Beogradom.

Odnos sa Grenelom

- Prvi signali su angažovanje Trampovog izaslanika za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela koji je već postigao odlične rezultate, za šta ga je američki predsednik javno pohvalio. Grenel uvažava stav Srbije po pitanju autonomne pokrajine KiM, o čemu govore i njegovi česti razgovori sa predsednikom Vučićem. Grenel je Vučiću organizovao sastanak sa Džaredom Kušnerom, Trampovim zetom, i to u Beloj kući - navodi naš izvor i dodaje: - Srbija će ove godine značajno povećati i angažovanje po pitanju lobiranja u Senatu i Predstavničkom domu. Plan je da se Srbija približi, pa čak i izjednači sa Prištinom u lobiranju, za šta će se izdvojiti i značajna finansijska sredstva - istakao je izvor našeg lista.

foto: Kurir

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da su odnosi Srbije i SAD poslednjih godina sve su bolji i idu uzlaznom putanjom.

- To se se vidi kroz brojne susrete predsednika Srbije sa najvišim američkim zvaničnicima i izjavama koje oni daju o Srbiji i njenom predsedniku, ekonomska saradnja između Srbije i SAD je sve bolja. Osim odličnih odnosa koje Vučić ima sa bliskim i uticajnim ljudima iz Trampove administracije, predsednik Srbije uživa veliki ugled i poštovanje kod bivšeg potpredsednika SAD, a danas favoritom za predsedničkog kandidata ispred Demokrata Džozefom Džoom Bajdenom - navodi Jovanović dodajući da kosovski Albanci poslednjih četrdeset godina ozbiljno lobiraju u SAD i izdvajaju ogromne sume novca da bi se njihov glas sto bolje Čuo u Vašingtonu. - Brojne uticajne demokrate ali i republikanci su poslednjih decenija bili izrazito proalbanski nastrojeni. Mi smo zanemarili važnost i značaj lobiranja još od devedesetih a posledice toga osećamo i dan danas - zaključio je Jovanović.

Isti čovek za kampanju

Da Aljbin Kurti podržava Sandersa navodi i prištinski Ljajmi. Portal navodi u prilog tome da aktuelni kosovski premijer i Sanders ne samo da imaju istu ideologiju, već i istog savetnika za kampanju.

Reč je, dodaje se, o Arunu Čodhariju, koji je radio na poslednjoj kampanji Pokreta Samoopredeljenje, kao jedan od stratega u video komunikaciji i kontaktu sa građanima Kosova. Čodhari je trenutno uključen u kampanju za novog američkog predsednika, koju vodi Sanders. Ljajmi piše da se čini i da je Kurti u ličnoj komunikaciji sa Sandersom, kome je prošle godine poželeo dobro zdravlje i oporavak nakon što se razboleo. - Svetu je potreban vaš glas, ostanite snažni - naisao je Kurti tada na svom Tviter nalogu.

O‘Brajen poručio Kurtiju

ILI TAKSE PADAJU, ILI POVLAČIMO TRUPE!

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O‘Brajen upozorio je premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da će SAD obustaviti svu ekonomsku pomoć Prištini i povući američke trupe s Kosova ako takse na srpsku robu ne budu odmah ukinute! Izvor Ekspresa otkrio je da je Kurtijev odgovor SAD bio odričan, te da se prethodnih dana nije odazvao na telefonski poziv iz Bele kuće. - Na zahtev savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O‘Brajena da ukine takse na srpsku robu premijer Kurti je odgovorio negativno. Rekao je O‘Brajenu da to ne može da uradi - kazao je visoki zvaničnik američke administracije.

Kurir.rs/ Kristina Vasković Foto: Profimedia, EPA/Jim Lo Scalzo, AP/Michael Conroy, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track