AMBASADA SAD UPOZORAVA SRBIJU: Odreknite se nabavke oružja iz Rusije, rizikujete sankcije
Ilustracija, Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

upozorenje

AMBASADA SAD UPOZORAVA SRBIJU: Odreknite se nabavke oružja iz Rusije, rizikujete sankcije

Politika -

BEOGRAD - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji ponovila je danas da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje mogu da izazovu sankcije.

"Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije. Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima", navodi se u odgovoru ambasade za Radio Slobodna Evropa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

U njemu se dodaje da Sjedinjene Države i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana, te da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji.

"Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju", ističe se u odgovoru ambasade.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track