VUČIĆ O SITUACIJI NA TERENU: Priština radi protiv Trampa, Kurti napada Grenela jer ima podršku dve evropske zemlje
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll, EPA/Salvatore Di Nolfi, EPA/Valdrin Xhemaj

Teška bitka za kim

VUČIĆ O SITUACIJI NA TERENU: Priština radi protiv Trampa, Kurti napada Grenela jer ima podršku dve evropske zemlje

Politika -

Provaljeni: Predsednik kaže da će na svakom mestu ponavljati reči premijera tzv. države Kosovo da sporazumi koji se postižu pod pritiskom i zastrašivanjem ništa ne vrede

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da se Priština sve jasnije okreće protiv američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih ljudi. Vučić je ovo rekao komentarišući autorski tekst Aljbina Kurtija, premijera tzv. države Kosovo za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Kako je kazao, vidljivi su napadi Kurtija na Grenela i prikriveni napad na Roberta O‘Brajena, a da Priština pokušava da pronađe sklonište u administracijama dveju evropskih zemalja. Vučić je dodao da se slaže s Kurtijem da potpis na nešto što je dobijeno pod pritiskom nema validnost, podsetivši na agresiju 19 zemalja protiv Srbije. Takođe, predsednik Srbije je podsetio da za sedam, osam dana ide u Berlin i da ga očekuju važni i teški razgovori o KiM.

foto: Nemanja Nikolić

Antiamerički orijentisan

Vučić je kazao da su on, premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić preksinoć do kasno analizirali Kurtijev tekst, šta se dešava u SAD i Nemačkoj, te da je jasno da se prištinska vlada okreće protiv Trampa. Kurti je, prema njegovim rečima, otvorenim i neskrivenim napadom na izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela napao i druge Trampove ljude poput O‘Brajena.

- To što neće s njima da se čuje, pokazuje da sklonište i skrovište za svoje namere pokušava da nađe u administracijama dve velike evropske zemlje. Način na koji analitičari promovišu Kurtija jasno pokazuje o kojim zemljama je reč - kazao je Vučić, kao i da smatra važnim to što su se Amerikanci postavili vrlo racionalno i principijelno po pitanju odnosa prema ukidanju taksa u Prištini.

To što pojedini evropski partneri od Srbije traže da pohvali delimično ukidanje taksa, Vučić je uporedio s nasilnikom u kući koji tuče ženu pesnicama svakog dana, potom kaže da će je samo šamarati, a onda bi žena trebalo da kaže da je to divan znak pažnje.

- To bi neke evropske zemlje volele jer podržavaju Kurtija zato što je antiamerički orijentisan, odnosno, oni ga guraju protiv SAD zbog sukoba koji evidentno postoje između različitih zapadnih sila - naveo je Vučić.

foto: Profimedia, Marina Lopičić

Upitan u vezi odbijanja Kurtija za razgovore o statusu Kosova, konstatovao je da ne zna ni o čemu on uopšte želi da razgovara.

- Čovek ne mora da razgovara. Do sada je samo malo pretio, psovao, moju ćerku je pominjao u kontekstu u kojem časni ljudi ne bi nikada - kazao je Vučić.

Put u Berlin

Predsednik Srbije je kazao i da je saglasan s Kurtijevom izjavom da ništa doneseno pod pritiskom ne vredi, kao i da će da je ponavlja svuda. Aleksandar Vučić je najavio da će sledeće nedelje imati puno razgovora, a da su njegova poseta Berlinu i susret s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel od najvećeg značaja za Srbiju. - Imamo dobre i korektne odnose, ali razgovori s Merkelovom o KiM neće biti laki - naveo je.

Podsetimo, Kurti je u tekstu za FAZ kazao da sporazumi koji se postižu pod pritiskom i zastrašivanjem ništa ne vrede.

Pao im rejting, pa šire paniku

OPOZICIJA BI HTELA DA ME STRPA U KARANTIN

Mediji su objavili da su najmanje dve osobe koje su prisustvovale nedavnom skupu AIPAC, pozitivne na koronavirus.

- Juče je jedan političar rekao: „Hajde da odložimo izbore.“ A onda, ako bi moglo Vučić da umre... Ali to ne smeju, jer nije pristojno da se kaže, ali bi rešilo problem. „Ili, ako bi mogli Vučića da strpamo u karantin, bar do 26. aprila i to bi nam rešilo problem“... - kazao je Vučić i dodao da je opozicija u Srbiji sa dvadesetak odsto podrške pala na osam.

- Neće doći do zabrane skupova usled mogućnosti za izbijanje koronavirusa jer Srbija nije žarište. Vlast ne relativizuje opasnost od koronavirusa, preduzete su sve neophodne mere kako se bolest ne bi širila. SZO hvali Srbiju. Demokratija ne može da se odlaže osim ako ne dođe do izbijanja velike zaraze.

U susret 8. martu

VUČIĆ S MARINOM I ANOM OBIŠAO VINARIJU

foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je juče obišao vinariju „Deurić“ u Maloj Remeti na Fruškoj gori, gde je, u susret Međunarodnom danu žena, razgovarao s polaznicama Akademije mladih lidera SNS, koje su kandidatkinje za narodne poslanice. Vučić je obišao vinariju sa Anom Brnabić i košarkaškim trenerom Marinom Maljković.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Tanjug/Dimitrije Goll, EPA/Salvatore Di Nolfi, EPA/Valdrin Xhemaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track