PATRIJARH EKSKLUZIVNO ZA KURIR O ZABRANI NA CETINJU: Strahujem za narod, ali litije neće prestati!
Foto: Kurir/Zoran Šaponjić, Nebojša Mandić

zabrinut

PATRIJARH EKSKLUZIVNO ZA KURIR O ZABRANI NA CETINJU: Strahujem za narod, ali litije neće prestati!

Politika -

Sve se to ne može razumeti, to što crnogorska vlast radi je suprotno i zakonima i normalnom poimanju stvari, ocenjuje poglavar SPC Irinej

Patrijarh srpski Irinej kaže da strahuje za naš narod u Crnoj Gori i da ne bi želeo da se desi prolivanje krvi, te da će se litije nastaviti uprkos zabranama crnogorskog režima i da on stoji uz vernike i podržava ih u odbrani svetinja!

Poglavar Srpske pravoslavne crkve za Kurir ističe da zabrana litija na Cetinju neće naterati narod da odustane od protesta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Prolivanje krvi

- Oni rade šta hoće. Nemam komentara na sve to - navodi patrijarh i dodaje da je zabrinut za bezbednost vernika jer, kako je ranije naveo, postoje indicije da može doći do sukoba i prolivanja krvi.

- Nemam saznanja o tome, to je strah da se tako nešto ne desi. Imam strah, normalno, ne bih želeo da se desi prolivanje krvi, ni ja, ni ma ko drugi. Litije sigurno neće prestati, ja podržavam verni narod - poručuje on.

Komentarišući potez vlasti da, mimo volje naroda, sprovedu sporni zakon ispod žita tako što su već krenuli u popis imovine SPC, patrijarh poručuje da ne razume njihovo ponašanje.

- Sve se to ne može razumeti, to je sve suprotno i zakonima i jednom normalnom poimanju stvari. Videćemo kako će se to završiti.

foto: Nemanja Nikolić

Važnija im je Parada

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže da režim neosnovano zabranjuje održavanja litija u mestu gde je sedište Mitropolije crnogorsko-primorske, na Cetinju.

- Iskazali su mnogo više brige da organizuju parade ponosa, okupljanje homoseksualnih grupa u Crnoj Gori i dovodili na hiljade policajaca kako bi oni slobodno šetali i paradirali. Sada navodno ne mogu da obezbede verski obred, litiju po Cetinju. Nema nikakvog opravdanja, to su samo izgovori da nisu u stanju da organizuju bezbednost učesnicima litija - naveo je Mandić.

Podsetimo, crnogorska policija zabranila je održavanje litije koju je mitropolija planirala za danas na Cetinju. Policija je saopštila da je donela rešenje i u skladu sa zakonom nije dozvolila „održavanje javnog okupljanja iz bezbednosnih razloga“.

Sramno

MARKOVIĆ NAPAO PATRIJARHA

foto: Beta/Saša Matić

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je patrijarhu SPC Irineju da u današnjoj Crnoj Gori scenario verske i nacionalne zemlje ne može proći. Reagujući na izjavu srpskog patrijarha da se plaši da ne dođe do fizičkih obračuna u Crnoj Gori, rekao je da je Crna Gora „sekularna, građanska i višenacionalna država“ i poručio da „ne čeprka po crnogorskim vrednostima i njenom potencijalu“. Kako je objavljeno na Tviteru DPS, Marković je rekao da se nad Crnom Gorom „povampiruju politike krvavih devedesetih godina prošlog veka“.

Kurir.rs/ M. B. - K. V. Foto: Kurir/Zoran Šaponjić, Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track