PROFESOR DARKO TANASKOVIĆ: Dokaza o Stepincu ima dovoljno i bez arhiva Vatikana
Foto: Beta/Milan Obradović

bio upoznat sa stradanjem srba

PROFESOR DARKO TANASKOVIĆ: Dokaza o Stepincu ima dovoljno i bez arhiva Vatikana

Politika -

BEOGRAD - Profesor Darko Tanasković smatra da i bez novih dokumentata iz vatikanskih arhiva ima sasvim dovoljno pouzdanih dokaza da je Vatikan bio upoznat sa stradanjem Srba, Roma i Jevreja u NDH.

On je rekao da što se istorijske uloge kardinala Stepinca tiče sigurno je da se u novodostupnoj građi nalazi mnogo primarnih izvora koji će je dodatno osvetliti, ali da ne očekuje da će se sem u nekim pojedinostima (koje mogu biti i znacajne) predstava o objektivnoj odgovornosti zagrebačkog nadbiskupa za Pavelićevu zločinačku politiku biti uzdrmana.

"Oni koji se zalazu za njegovu kanonizaciju očekuju da se potvrde nadbiskupovo moralnom dostojanstvo i politička uzdrzanost u vreme zločinacke ustaške države, dok njegovi kritičari veruju da će teza o Stepinčevoj saodgovrnosti za genocid u NDH biti ojačana", napominje Tanasković.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube

On ocenjuje da je otvaranje vatikasnkih arhiva, uključujući Apostolski arhiv, ranije poznat kao tajni arhiv, od velikog znacaja za istorijsku nauku.

"Sigurno je da će njenim proucavanjem doći do čitavog niza novih uvida u razne aspekte proslosti, ali ne verujem da treba ocekivati bitno i suštinsko korigovanje opštih predstava o velikim periodima istorije kao sto je Drugi svetski rat", kaže Tanasković.

Naš nekadasnji ambasador pri Svetoj stolici, govoreći o dokumentima iz pontifikata pape Pija dvanaestog ističe da je za našu sredinu posebno od značaja dokumenti koji se odnose na razdoblje Drugog svetskog rata, o relaciji Svete stolice i NDH, a takođe i oni koji se odnose na posleratni period napetosti u interakciji Vatikana i komunisticke Jugoslavije.

"U tom smislu biće korisno otvaranje Arhiva drzavnog sekretarijata Svete stolice", kaže Tansković i dodaje da su pripreme za ovu fazu otvaranja arhiva trajale petnaestak godina ali da se ne može znati i da li je deo građe izuzet od obelodanjivanja.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track