VUČIĆ U POSETI KRUŠIKU: Država neće odustati od odbrambene industrije, u budućnosti da se posvetimo raketnoj proizvodnji
Foto: Tanjug / Rade Prelić

poseta fabrici namenske industrije u valjevu

VUČIĆ U POSETI KRUŠIKU: Država neće odustati od odbrambene industrije, u budućnosti da se posvetimo raketnoj proizvodnji

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić danas je u poseti fabrici namenske industrije Krušik u Valjevu, koja proizvodi najsavremenije naoružanje, sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, načelnikom BIA Bratislavom Gašićem, kao i ministrom finansija Sinišom Malim.

foto: TANJUG - Rade Prelić

Ispred fabrike predsednika su dočekali radnici Krušika, a on im se obratio, nakon što se sastao sa rukovodstvom i obišao nove pogone.

- Nekoliko dana i nedelja bavili smo se odbrambenom industrijom, da vidimo kolika je tražnja u svetu za našim proizvodima. Sazvali smo sve fabrike u Beograd na sastanak da analiziramo situaciju i vidimo šta je potrebno uraditi i kako upravljati resursima u budućnosti, jer oko 11. 500 direktno zaposlenih, a indirektno i više od 20. 000 ljudi, zavisi od tih odluka.. Nisam došao da vas lažem niti je to moguće, u budućnosti ćemo morati da se više posvetimo raketnoj proizvodnji jer donosi više novca - poručio je Vučić.

foto: Tanjug Rade Prelić

- Moraćemo da vidimo kako da se pomogne i reše problemi, koji su nastali iz objektivnih razloga, ali i nedovoljne sposobnosti različitih poslovodstava, kao i zbog rušenja ugleda Krušika u međunarodnoj javnosti. Zbog toga Krušik danas nije u sjajnoj situaciji, ali nismo došli da kukamo, već da vidimo kako da pomognemo.

foto: Tanjug Rade Prelić

- Moraćemo da sprovedemo temeljne i ozbiljne reforme u kompletnoj namenskoj industriji, posebno u Zastavi i, upravo, Krušiku. Pozvaću i predstavnike sindikata. Država je spremna da uloži veliki novac da biste mogli da opstanete i sačuvate svoj posao. Taj novac mora da bude odgovorno trošen, da imamo ljude koji znaju šta je budućnost, a ne da za četiri meseca ponavljamo istu priču. Što se vas radnika tiče, nećete imati problema ni sa plata niti poslom, ali vas molim da pomognete svojoj državi koja je vlasnik ovih preduzeća i da odgovornim ponašanjem potvrdite šansu i razlog da postojite. Pomoći ćemo da budete u prilici da taj novac zaradite. Neću da dobavljači dolaze i govore da "Krušik" duguje novac, platićemo sve. Moraćemo da napravimo reorganizaciju posla. Posao će biti orijentisan na tržište i profitabilne programe, a što manje na novac iz državne kase. Naš cilj je da zarađujemo novac - naglasio je Vučić.

Vučić je napomenuo radnicima da ništa ne može da padne s neba i da će radnici Krušika morati to da zarade, ali da će većim platama zaposlenima i većim plaćanjima dobavljačima biti obuhvaćena cela odbrambena industrija.

On je rekao da nema strah od odgovornosti.

- Došao sam u lice da vam kažem kakvo je stanje u vašem preduzeću. Nažalost nismo uspeli da sačuvamo "Krušik" od raznih glasina, zbog čega su neki u okruženju preuzeli ugovore umesto "Krušika", ali mi dobro znamo da je "Krušik" srce Valjeva i celog ovog okruga i 3.100 ljudi koji ovde rade izdržavaju svoje porodice. Drago mi je da je u januaru prosečna plata 63.000 dinara, ali to je bilo zahvaljujući državnim davanjima, a ne zbog mogućnosti "Krušika". Valjevo bez "Krušika" nije Valjevo bez njega biste svi otišli u Beograd ili inostranstvo. Hoću da ostanete ovde da živite, zato ćemo nastaviti s velikim ulaganjima u "Krušik" i Valjevo. Govorimo o desetinama miliona evra iz tekućeg budžeta.

foto: Tanjug Rade Prelić

Vučić je pozvao radnike na ozbiljnost i odgovornost.

- Moramo da vidimo kako proizvodnju da orijentišemo. Vojska Srbije će kupovati proizvode od vas. Posebno su zainteresovani i za 128 milimetara, 155 mm, rakete i drugo. Vojska Srbije će da uplati 10 miliona evra Krušiku za novi ugovor, plus ono što će država da da bez obzira na ugovore o kojima ne želim da govorim pred svima. Imate dobru budućnost, ali samo ako budete vredno i dogovorno radili. Mi smo svoje lekcije naučili, moraćemo mnogo toga sami da promenimo, ali tražićemo vašu pomoć i podršku. Mi nećemo da odustajemo od odbrambene industrije iako bi mnogi to u svetu želeli. Nećemo se predati i dozvoliti da "Krušik" propadne. Već narednih dana će vam biti lakše, ali vas molim da radite vrednije i marljivije, ali vas molim da se ne opuštate. Živeo Krušik, živelo Valjevo, živela Srbije - rekao je predsednik okupljenim radnicima.

foto: Printscreen

Potom je odgovarao na pitanja novinara.

O Krušiku

Vučić je rekao da se ne sme zaboraviti da je na Krušik palo 170 projektila NATO agresora i da se fabrika tavorila i mučila od 2002. do 2012. godine, a da je najbolja godina za "Krušik" bila 2018.

- Radnici su zabrinuti za svoju budućnost, više je tu faktora i ne želim da ovo pretvaram u političku pozornicu. Najbolja godina "Krušika" je bila 2018., ne mislim da je bilo dobro izračunato koliko će biti ugovora u godinama koje dolaze i jesu li ti ugovori uvek profitabilni ili ne, ali to je sada neko drugo pitanje za revizorske kuće i neke druge nadležne organe. "Krušik" je srce sistema odbrambene Srbije i srce Valjeva. Nema sumnje ako se svi budu ponašali odgovorno da ćemo ponoviti uspeh iz 2018. godine.

- Nisam razgovarao s radnicima o izmišljenim aferama. Oni su srećni što smo došli i pokušavamo da preuzmemo brigu za zaposlene i preduzeće, to je njihovo osnovno osećanje. Znam mnoge iz inostranstva koji su zainteresovani za uništenje naše odbrambene industrije. Naše je da pokažemo sposobnošću, dobrim investiranjem, posebno u raketne pogone, da možemo da napredujemo brže od njih i ponudimo bolji proizvod evropskom i svetskom trzištu - rekao je Vučić.

- Uradićemo forenzičku reviziju, jer je to važno. Dugo godina nismo imali priliku da kupujemo proizvode naše odbrambene industrije, zato ćemo ove godine imati dobar posao. Jugoimport je za nas veoma važno preduzeće i proveravaćemo da li su dobro radili svoj posao. Problem u "Krušiku" je cela 2019. godina. kada se ukuca na Guglu, izlaze samo negativni telstovi i to je veliki problem. Imate i spoljni faktor, smanjenje tražnje, gotovo niko ne želi da ratuje. Najteže uslove poslovanja imate sa zemljama Bliskog istoka gde se ratuje.

- Rakete vazduh- zemlja tek sad ulaze u naoružanje Vojske Srbije, tek sada možemo da kupujemo to od "Krušika", tako da će biti veće ulaganje. Mnogo problema smo imali u prethodnim godinama i tek sada ozbiljno opremamo našu vojsku. Želim "krušiku" i Valjevu mnogo uspeha, izdvojićemo mnogo novca i prevazići ćemo objaktivne i subjektivne greške, ali sam uveren da ćemo uspeti da sačuvamo posao ljudima u odbrambenoj industriji Srbije.

O Aljbinu Kurtiju

- Siguran sam da Vašington neće odustati od ispunjenja uslova za početak dijaloga Beograda i Prištine. Kada je reč u EU, postoje neke zemlje koje podržavaju Kurtija. Postojale su simpatije prema Kurtiju i kod dela naše javnosti dok nije počeo da priča o velikoj Albaniji.

foto: TANJUG - Rade Prelić

Poseta je počela oko 10 sati kada je počeo obilazak novih pogona "Krušika" - Pogon za kovanje košuljica artiljerijskih projektila 155 mm u Kovačkom centru i novi Pogon za proizvodnju bokser kapisli za streljačku municiju.

On je obišao i objekat u kojem se odvija proizvodni proces za rakete vazduh-zemlja BR -1-57, rakete zemlja-zemlja 107 mm i vođene rakete "maljutka 2T i 2F", dodaje se u saopštenju.

foto: TANJUG - Rade Prelić

Inače, u Krušiku se proizvode minobacačke mine svih kalibara (razorne, dimne, osvetljavajuće i vežbovne), vođene i nevođne rakete (razorne i protivoklopne), avionske bombe, artiljerijska zrna, familija municije 40 mm, metkovi 82 mm.

Takođe, proizvode se i kumulativne mine, ručne bombe, protivtenkovske mine, upaljači i inicijalna sredstva.

Krušik je osnovan 1939. godine kao privatna fabrika za proizvodnju municije koja se tada zvala Vistad.

Fabrika u vlasništvu države, sa oko. 3. 200 zaposlenih, u javnosti je u poslednje vreme bila u žiži javnosti zbog optužbi opozicije da su sklapani štetni ugovori po tu kompaniju u korist privatnih preduzeća i sa namerom da se uruši.

(Kurir.rs/ FOTO: Printscreen/Tanjug, Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track