Najnovije vesti

SVM PREDALI LISTU ZA PARLAMENTARNE IZBORE: Potpise skupili za malo više od dan, očekuju ulazak u parlament
Foto: Tanjug/Tanja Valič

izbori 2020

SVM PREDALI LISTU ZA PARLAMENTARNE IZBORE: Potpise skupili za malo više od dan, očekuju ulazak u parlament

Politika

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) predao je danas Republičkoj izbornoj komisiji listu za parlamentarne izbore, koji će biti održani 26. aprila. Izbornu listu "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", sa 11.967 potpisa građana, predali su lider SVM Ištvan Pastor, potpredsednici te stranke i narodni poslanici Elvira Kovač i Balint Pastor...

Pastor je novinarima rekao da su 11.967 potpisa skupili za nešto malo više do jednog dana i zahvalio svima koji su dali svoj potpis. "To nam je veoma bitno jer smo na taj način stekli legitimitet da istaknemo listu", kazao je Pastor.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Naveo je da će SVM u narednih 50-ak dana kampanje, pre svega u Vojvodini, podneti račun šta su radili u prethodne četiri godine kao parlamentarna stranka i govoriti o tome šta su prioriteti.

"Želimo da predstavimo program koji je program zajedništva, razvoja i budućnosti. Očekujemo da SVM i nadalje bude parlamentarna stranka. Mislim da su to potpuno realna očekivanja", zaključio je Pastor. Skupština Srbije nedavno je usvojila autentično tumačenje odredbe člana 40. Stav 5 Zakona o lokalnim izborima, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a koje se odnosi na raspodelu mandata kada su u pitanju nacionalne manjine.

Reč je o odredbi koja glasi "da političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača, pri cemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika količinici svih izbornih lista stranaka manjina i koalicija uvećavaju za 35 odsto".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...