DRAMA U PRIŠTINI ZBOG NOVIH PRETNJI SAD! KURTIJU PADA VLADA: Partneri besni na njega zbog Trampove podrške Srbiji
Ne toleriše Albance...Donald Tramp, Foto: AP/Jeff Roberson, EPA/Valdrin Xhemaj

Vanredno stanje

DRAMA U PRIŠTINI ZBOG NOVIH PRETNJI SAD! KURTIJU PADA VLADA: Partneri besni na njega zbog Trampove podrške Srbiji

Politika -

Bura: Posle još žešće pretnje američkih zvaničnika da će povući trupe s KiM, u Prištini vanredno zasedala skupština kako bi naterala šefa vlade da hitno povuče takse na srpsku robu. Prekomponovanje vladajuće većine sve izvesnije

U Prištini je na političkoj sceni zavladalo pravo vanredno stanje pošto je kosovski premijer Aljbin Kurti dobio brojne ultimatume da ukine takse na srpsku robu ili će SAD povući svoju vojsku s teritorije Kosova i Metohije.

Žestoki pritisci stižu mu i iz Amerike, i to sa najvažnijih adresa, ali i iz njegovih redova - iz same kosovske vlade.

Posle jučerašnjeg burnog dana u Prištini, kada je vanredno zasedalo predsedništvo kosovske skupštine, pad Kurtijeve vlade i prekomponovanje vladajuće većine sve je izvesnije. Političku dramu dodatno je podgrejala još jedna poruka iz Vašingtona. Američki senator Rend Pol podržao je ideju da se američke trupe povuku s Kosova.

Taoci loše odluke

- Ohrabrujem Kosovo da okrene stranicu i radi sa Srbijom na trajnom miru. Vreme je da posle toliko godina vratimo naše trupe kući - napisao je Pol na svom Tviter nalogu.

Prethodno su se za ovaj scenario založili najstariji sin predsednika SAD Donald Tramp Džunior, senator Dejvid Perdju i Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

foto: Profimedia

Čak je i zamenik kosovskog premijera Avdulah Hoti ustao protiv Kurtijevog ignorisanja Amerike, pa je poručio da će pre doći do raspada vlade u Prištini nego do rušenja prijateljstva sa SAD. - Sednica vlada mora biti sazvana kako bi ukinula porez. Ne možemo biti taoci odluke koja je bila neophodna, ali sada nanosi štetu Kosovu - izjavio je Hoti, koji je član DSK.

Čak je i Ramuš Haradinaj, koji je kao premijer uveo takse, pozvao predsednike svih stranaka u parlamentu na sastanak kako bi razgovarali o taksama i saradnji sa SAD i EU. - Pred nama je prilika da objedinimo svoje stavove o dve teme: kretanje napred s Amerikom ili čekanje Evrope. Druga tema je taksa. Neki zahtevaju suspenziju takse, neki bezuslovno ukidanje, neki reciprocitet pre ili nakon ukidanja. Moje mišljenje je da taksu ne bi trebalo ukinuti dok Srbije ne prizna Kosovo u postojećim granicama - poručio je Haradinaj.

Memlji Krasnići iz DPK smatra da bi bila katastrofa ukoliko bi se SAD povukle s KiM. - Veoma smo zabrinuti zbog izjava američkih zvaničnika. Kao opozicija moramo da reagujemo, katastrofa je ako se američke trupe povuku - upozorio je Krasnići, čija stranka je i zatražila vanrednu sednicu predsedništva skupštine.

I lider DPK Kadri Veselji ocenio je da je prištinska vlada neodgovorna jer ugrožava savez SAD s Kosovom.

Paranoja

Kurti je na vanrednoj sednici kosovske skupštine rekao da postoji „spreman sporazum“ kosovskog i srpskog predsednika o Kosovu i da je ono što se sada zato događa „pokušaj da slome njega i vladu na čijem je čelu“. - Nije ovde stvar ukidanja taksa i početka dijaloga, već odricanje dva predsednika od taksa i dijaloga iza zatvorenih vrata. Uveren sam da postoji spreman sporazum, a ono što je potrebno jeste da slome vladu Kosova, da mene slome kao premijera, kako bi Tači tajnim pregovorima dobio moć da postigne sporazum - kazao je Kurti i dodao da „tajni pregovori nikada nisu prestali“ i da on sada, kao premijer, ima više informacija o tome nego pre. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je demantovao da postoje tajni sporazumi s prištinskim vlastima.

Susret u Berlinu

VUČIĆ U NEDELJU S MERKELOVOM

foto: EPA Ludovic Marin

Predsednik Aleksandar Vučić putuje u nedelju u Berlin na sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Očekuje se da će Vučić ponoviti stav da neće biti dijaloga s Prištinom dok takse na robu iz centralne Srbije i BiH ne budu u potpunosti ukinute. Bivši ambasador Ivo Visković ocenjuje da je dolazak savetnika Merkelove i francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beograd i Prištinu jasan signal da se Berlin ozbiljno priprema pred najavljeni susret kancelarke i srpskog predsednika.

Rogovi u vreći

KURTI PONOVO ODUVAO TAČIJA

foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Kurti je i juče, već drugi put ove nedelje, odbio poziv kosovskog predsednika Hašima Tačija za konsultacije o uspostavljanju jedinstva u vođenju međunarodne politike. - I juče sam ga pozvao da se sastanemo i razgovaramo o novim dešavanjima, koja su dramatična, najdramatičnija u poslednjih 20 godina. I danas je odbijen sastanak za tri-četiri ponuđena termina - žalio se Tači i pozvao Kurtija da „ne vodi zemlju u pogrešnom istorijskom pravcu“.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: AP/Jeff Roberson, EPA/Valdrin Xhemaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track