KURTIJU ŠAMAR I IZ EU: Hitno ukini takse na srpsku robu!
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET, EPA / VALDRIN XHEMAJ

Pritisak: POSLE SAD, STIŽE PORUKA I IZ BRISELA

KURTIJU ŠAMAR I IZ EU: Hitno ukini takse na srpsku robu!

Politika -

Saterani u ćošak Posle ultimatuma Trampove administracije, upozoravajuća poruka kosovskim zvaničnicima stigla je i od Đuzepa Borelja. Prištinska vlast ima sve manji manevarski prostor

Nakon Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija da potpuno ukine takse na robu iz centralne Srbije stigao je i iz Brisela.

Đuzep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije, zatražio je juče od Kurtija potpuno uklanjanje taksa kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

Bez uslova

A pored Borelja, i Peter Bejer, izvestilac Saveta Evrope za Kosovo, izjavio je da bi kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije trebalo da budu ukinute bez ikakvih uslova, kao i da je potrebno da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bude nastavljen što je pre moguće.

Tako posle ultimatuma od SAD - da će Amerika zamrznuti 200 miliona dolara pomoći Kosovu i povući svoje trupe sa KiM ukoliko ne ukinu takse - i pritiska koji je stigao iz EU, Kurti ima malo manevarskog prostora da izbegne obaveze. Prema rečima bivšeg diplomate Zorana Milivojevića, Boreljova poruka znači da EU očekuje nastavak dijaloga, ali i da evropska administracija, u priči o rešavanju pitanja Kosova, neće ostati po strani i sve zasluge prepustiti američkoj administraciji.

foto: Marina Lopičić

- U Boreljovoj poruci u stvari imate dve poruke - nastavak dijaloga, ali uz posredovanje EU, i drugo, oni traže da obe strane učine ustupak. Evropska administracija ne odustaje da i Srbija učini nešto, a pod tim podrazumevaju zahtev Prištine na osporavanje državnosti - kaže Milivojević i dodaje:

Pariranje Americi

- EU hoće najkraćim putem da se uključi u inicijativu kako bi parirala SAD, žele da stave do znanja da se zalažu i oni, da ne bude da je američka administracija sve preuzela. Ukoliko bi pritisak SAD dao rezultat, EU bi ostala po strani, a oni to neće da dopuste.

Kurti je, podsetimo, 15. mart odredio kao datum za početak postepenog ukidanja takse na srpsku robu i robu iz BiH, a odluku o ukidanju takse treba prethodno da usvoji kosovska vlada.

Posle više odlaganja SRELI SE KURTI I TAČI

Kurti i Hašim Tači, predsednik Kosova, sastali su se juče posle više odlaganja. Među temama koje su pominjane uoči susreta bile su usklađivanje i koordinacija kada je reč o „kosovskim spoljnopolitičkim pitanjima“, odnosno nastavku dijaloga i ukidanju taksa na srpsku robu i proizvode iz BiH. O tim pitanjima Tači i Kurti imaju različite stavove. Kurti je pre sastanka najavio da se neće rukovati sa Tačijem.

Izaslanik za pitanje KiM LAJČAK NA DUŽNOSTI OD 1. APRILA

Borelj je zvanično predložio Miroslava Lajčaka za posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine i on će, prema tom predlogu, stupiti na tu dužnost 1. aprila, a mandat mu prestaje 1. marta 2021. godine.

foto: AP / Vadim Ghirda

U predlogu koji prenose prištinski mediji navodi se da je mandat Lajčaka da „olakša dijalog Beograda i Prištine u ime visokog predstavnika i da radi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz pravno obavezujući sporazum koji rešava sva otvorena pitanja između strana“.

(Kurir.rs / Foto:EPA / OLIVIER HOSLET, EPA / VALDRIN XHEMAJ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track