SAD PRVI PUT KAZNILE PRIŠTINU: Tramp priterao Kurtija uza zid, Albanci ostali bez 200 miliona! DEBEO MINUS!
Foto: Profimedia, AP/Evan Vucci

Žuti karton

SAD PRVI PUT KAZNILE PRIŠTINU: Tramp priterao Kurtija uza zid, Albanci ostali bez 200 miliona! DEBEO MINUS!

Politika -

Rampa - Agencija američke vlade Milenijum čelendž korporejšn, u kojoj sedi i američki državni sekretar Majk Pompeo, saopštila je da će obustaviti programe ekonomskog razvoja na KiM dok ne budu ukinute takse

Amerika je i zvanično zavrnula Prištini slavinu zbog neukidanja taksa na srpsku robu. Agencija američke vlade Milenijum čelendž korporejšn (MCC) saopštila je da će obustaviti programe ekonomskog razvoja na Kosovu dok Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Ova vest, koja zapravo znači da je Kosovo ostalo bez čak 200 miliona dolara američke pomoći, veliki je udarac za Albance i već sledeće nedelje bi mogla da izazove pad tek formirane vlade Aljbina Kurtija, ocenjuju sagovornici Kurira.

Pad vlade

- Pozicija Sjedinjenih Američkih Država po pitanju kosovskih taksa na robu iz Srbije je jasna. Ukidanje tih taksa će poboljšati kosovsku privredu i pomoći da se smanji siromaštvo kroz ekonomski rast. Odluka da se nastavi sa programima MCC zasniva se na akcijama kosovske vlade. MCC se nada da će kosovska vlada izabrati da reši brzo ovo pitanje taksa kako bi se nastavilo sa programima MCC - navodi se u saopštenju ove agencije.

foto: Screeshot/Al Jazeera

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi kaže za Kurir da je odluka Amerike veoma loša vest za Prištinu.

- Prvi put se dešava da Kosovo od svog najvećeg saveznika dobije ovako debeo minus. Najave su da Vašington planira još neke mere. Osećanja Albanaca prema Americi su veoma jaka i ovo je veliki problem za budućnost Kosova. Očekujem da DPK, kao Kurtijev koalicioni partner, sledeće nedelje prelomi i krene u rušenje ove vlade - objasnio je Šeholi.

Veliki rizik

I predsednik skupštinskog odbora Milovan Drecun naglašava za naš list da je ovo prvi konkretan kazneni potez SAD prema Prištini: - Amerikanci se, za razliku od EU, nisu zadržali na verbalnim upozorenjima. Ova mera nije uopšte naivna za Albance i predstavlja za njih veliki rizik. U upravi MCC sedi američki državni sekretar Majk Pompeo. Zato je ovo znak da Amerika neće više tolerisati ponašanje Prištine, što je zaista veliki obrt u politici Vašingtona.

Hašim Tači

NEMA TAJNOG DOGOVORA S BEOGRADOM

foto: EPA

Kosovski predsednik Hašim Tači demantovao je tvrdnje bivšeg američkog diplomate Šona Bernsa da postoji tajni dogovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o razmeni teritorija. - U pitanju su lažne Bernsove vesti. Nema tajnog dogovora za Kosovo i Srbiju. Dogovor se može postići transparentno u saradnji sa američkim rukovodstvom. Pozivam vas da pomognete - poručio je Tači.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Profimedia, AP/Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track