SUKOB U PRIŠTINI NE PRESTAJE: Kurti neće odmah da ukine takse Srbiji, Mustafa traži njegovu smenu
Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj

VRUĆE

SUKOB U PRIŠTINI NE PRESTAJE: Kurti neće odmah da ukine takse Srbiji, Mustafa traži njegovu smenu

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, izjavio je sinoć da je upoznao šefa evropske diplomatije Žozepa Borela sa planovima Prištine za nastavak dijaloga, koji bi ubuduće vodila dva kosovska tima - politički i stručni.

Što se tiče ukidanja taksi na srpsku i robu iz BiH odmah, potpuno i bezuslovno, kako to traže SAD, Kurti nije promenio stav.

Borelu je, kaže, rekao da i dalje smatra da je postepeno i uslovno ukidanje taksi najbolji način za sticanje poverenja u odnosima sa Beogradom.

Kurti je na vanrednoj konferenciji za novinare, nakon što je lider Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa, najavio da će ta stranka pokrenuti izglasavanje nepoverenja premijeru, rekao da bezuslovno i potpuno ukidanje taksi nije deo koalicionog sporazuma.

Kurti kaže da je o tome obavestio i Borela u današnjem polusatnom telefonskom razgovoru.

Borelu je, kaže, rekao da veruje da je "najbolji, najpravedniji i najkorisniji" način da se ta mera ukine postepeno i uz mere reciprociteta.

"Napravili bismo prvi korak ukidanjem taksi na sirovine da bismo videli kako će reagovati Beograd, koji bi morao da zaustavi kampanju odpriznavanja kosovske nezavisnosti", rekao je.

Beograd bi, prema njegovim rečima, morao i da ukine sve necarinske barijere prema Prištini.

Borela je, kaže, obavestio o modelu koji će primeniti Priština u nastavku dijaloga sa Beogradom.

"Imaćemo dva tima - politički, koji će imati 10 članova i koji će činiti predsednik, premijer, predsednik parlamenta i sedam predstavnika parlamentarnih stranaka, uključujući i Srpsku listu. Drugi tim bi bio savetodavni i činili bi ga stručnjaci iz raznih oblasti, koje bi bile i tema dijaloga".

Nakon što je Isa Mustafa najavio pokretanje izglasavanja nepoverenja, Kurti je optužio DSK da je prekršio koalicioni sporazum, a smenjenog ministra Agima Veljiua je nazvao "dvostrukim izdajnikom".

Mustafa je sinoć na konferenciji za novinare rekao da će DSK tražiti izglasvanje nepoverenja Kurtiju, zbog toga što odbijanjem da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH šteti odnosima sa SAD i zbog, kako je naveo, jednostrane i samovoljne smene Veljiua, koji je član te stranke.

Kurti je Veljiua smenio sa mesta ministra unutrašnjih poslova zato što se na sinoćnoj sednici saveta za bezbednost zalagao za podršku zahtevu kosovskog predsednika Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Kurti je novinarima rekao da niko više ne veruje da je njegova politika antiamerička, te da je to očajnički pokušaj za spas onih sa kojima njjegova vlada želi da se obračuna zbog kriminala i korupcije.

"Kosovo je verovatno najproamerička država na svetu. Kosovo je zemlja u kojoj Amerika ima najveći uticaj u svetu. Kako onda jedan antiamerički političar može da pobedi na izborima u takvoj zemlji. Niko više ne veruje u tu priču", rekao je Kurti.

Rekao je da Priština ima, želi da ima i imaće dobre odnose, široko partnerstvo i snažan savez sa SAD.

"SAD i EU, Amerika i Evropa, obe su nam potrebne. Mi nemamo zamenu za njih i oni ne zamenjuju jedni druge. Pogrešno je reći "da" Americi, a "ne" Evropi, ili obrnuto. "Da" Amerika i "da" Evropa. Transatlantska veza je od vitalnog značaja za Kosovo i Albance", kazao je Kurti.

O smeni Veljiua, Kurti je rekao da je on počinio "dvostruku izdaju" i da je Mustafu zamolio da umesto njega predloži nekog drugog iz DSK.

Ponovio je da se ne slaže sa uvođenjem vanednog stanja na kosovskoj teritoriji, jer misli da nisu iskorišćeni svi bezbednosni potencijali Kosova.

Smatra da je vanredno stanje na kosovskoj teritoriji nepotrebno, ali s obzirom na to da je Tači juče potpisao uredbu i prosledio je parlamentu, čekaće, kaže, da vidi šta će izglasati skupština.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track