ŽESTOK PRITISAK AMERIKE URODIO PLODOM: Kurti podvio rep pred Trampom! Ukida sve takse od 1. aprila
Foto: EPA/Al Drago, Profimedia

Konačno

ŽESTOK PRITISAK AMERIKE URODIO PLODOM: Kurti podvio rep pred Trampom! Ukida sve takse od 1. aprila

Politika -

Kraj - Prištinska vlada na telefonskoj sednici usvojila odluku o ukidanju nameta na sirovine iz centralne Srbije i BiH, čemu je doprineo ultimatum SAD, ali i unutrašnja kriza na KiM, ocenjuju stručnjaci

Prištinska vlada s Aljbinom Kurtijem na čelu, nakon žestokih pritisaka SAD i izričite naredbe Donalda Trampa, konačno je pre dva dana ukinula takse na deo proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine i najavila ukidanje taksa na sve proizvode od 1. aprila!

Vlada je, naime, na telefonskoj sednici preksinoć usvojila Kurtijevu odluku o ukidanju takse na sirovine iz centralne Srbije i BiH, dok se od 1. aprila očekuje ukidanje takse na svu robu i proizvode.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je Priština očito popustila pod pritiscima Amerike, ali i svojih privrednika, koji trpe zbog nedostatka proizvoda i sirovina iz Srbije.

foto: Nemanja Nikolić

Ministar trgovine Rasim Ljajić za naš list poručuje da je za Srbiju jedino relevantno da sve takse budu ukinute, te ocenjuje da je ova mera nedovoljna. - U pitanju je pre svega njihov interes, imajući u vidu da većina sirovina koje Kosovo uvozi dolazi iz Srbije. Dakle, Kurti je bio pod pritiskom, i to ne samo koalicionih partnera iz vlade već i privrede, koja trpi zbog toga, ali i spoljnog faktora - kaže Ljajić.

Dodaje da je jedino relevantno potpuno ukidanje taksa, a onda da se nastave razgovore. - Verujem da će biti i potpuno ukinute jer su pod ogromnim pritiskom i ako do toga ne dođe, pašće im vlada - zaključuje Ljajić.

foto: Marina Lopičić

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je Priština povukla ovaj potez zbog ultimatuma, pre svega Amerike, kao i unutrašnjeg pritiska. - U pitanju je pre svega pritisak SAD i američke administracije i Kurti je to uradio samo da bi premostio unutrašnju krizu. Svakako da delimično skidanje taksa nije ono što Srbija traži, te što se nas tiče, nisu ispunjeni uslovi za nastavak pregovora - ocenio je Milivojević.

Ekonomista Miroslav Zdravković poručuje za Kurir da je najgora stvar kada se govori o taksama ta da su izgubili poverenje privrednika Srba koje će se veoma sporo vratiti i moraće da ulože veliki napor kako bi do toga došlo. - Našoj privredi nije načinjena velika šteta, već se zahvaljujući izuzetno brzom rastu u 2019. ona mnogo brzo preorijentisala na treća tržišta - kaže Zdravković.

Peter Stano

NETAČNE TVRDNJE O IMENOVANJU IZASLANIKA EU

Portparol Evropske komisije Peter Stano napisao je juče na svom Tviter nalogu da je iznenađen činjenično netačnim izjavama o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine. - Proces unutar EU je u toku, nije doneta odluka, nema postavljenja, a kada proces bude kompletiran, uslediće zvanično saopštenje putem ministarstva spoljnih poslova - napisao je Stano. Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je u petak uveče na svom Tviter nalogu da je EU i zvanično imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova. - Čestitam mu na dobrom poslu koji je dobio, ali njegova nova misija osuđena je na neuspeh zbog ranijeg rada na sprečavanju Slovačke da prizna nezavisnost Kosova, koja je takođe glasala i protiv članstva Kosova u Unesku - napisao je Tači.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: EPA/Al Drago, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track