DVOKRATNI POLICIJSKI ČAS NA KOSOVU I METOHIJI: Priština uvela dodatne mere za borbu protiv korone
Foto: Vladimir Šporčić

DVOKRATNI POLICIJSKI ČAS NA KOSOVU I METOHIJI: Priština uvela dodatne mere za borbu protiv korone

Politika -

Zabranjeni su skupovi, kako u javnim tako i privatnim sredinama, bilo otvorenog ili zatvorenog tipa - osim kada je to neophodno za obavljanje zadataka za sprečavanje i borbu protiv pandemije i gde je izvodljivo rastojanje dva metra

KOSOVSKA MITROVICA - Tzv. vlada u Prištini donela je danas nove mere kako bi sprečila širenje korona virusa, tako da je od sutra zabranjeno kretanje građana i privatnih vozila od 10 i 16 časova i od 20 do 6.00 sledećeg dana.

Ova mera zabrane ne odnosi se na medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda (hrane i lekova za ljude i životinje/živinu) i za usluge i aktivnosti u vezi sa upravljanjem pandemijom (menadžment i osoblje vlade i opština iz ovih sektora: zdravstvo, bezbednost i državna uprava).

Od sutra je kretanje na ulicama dozvoljeno, ali ne više od dve osobe zajedno i uvek držeći medusobnu udaljenost od dva metra, prenosi prištinski list "Zeri".

Zabranjeni su skupovi, kako u javnim tako i privatnim sredinama, bilo otvorenog ili zatvorenog tipa - osim kada je to neophodno za obavljanje zadataka za sprečavanje i borbu protiv pandemije i gde je izvodljivo rastojanje dva metra.

U slučaju smrti, sahrani mogu prisustvovati samo bliski članovi porodice pokojnika i lica koja obavljaju pogrebnu uslugu, navedeno je u odluci tzv. vlade, prenosi Kosovo onlajn.

Tzv. predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je odluka vlade da ograniči slobodu kretanja građanima zbog pandemije korona virusa grubo kršenje ustava i najavio da će tražiti od ustavnog suda da obustavi i poništi tu odluku.

- Bio sam primoran večeras da se obratim u kasne sate zbog opasne odluke za građane i bezbednost zemlje. Premijer Aljbin Kurti i njegova vlada grubo su prekršili Ustav Kosova - rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, sloboda kretanja može se ograničiti samo kad se proglasi vanredno stanje.

Tači je je rekao i da će se suprostaviti svakoj instituciji koja bude kršila zakone, prenosi Kosovo onlajn.

On dodaje da je vlada Kosova odbijala da proglasi vanredno stanje, jer je, kako je naveo, situacija u vezi sa pandemijom korona virusa pod kontrolom.

Tači smatra i da građani sada nisu dužni da poštuju nove vladine mere jer nisi u skladu sa ustavom.

RASTE BROJ OBOLELIH NA KOSMETU

Na Kosovu i Metohiji je registrovano 26 novih slučajeva obolelih od novog korona virusa, čime je broj zaraženih povećan na 61, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Medju novoobolelima 14 osoba je iz opštine Mališevo, 11 iz Gnjilana i jedna iz Đakovice.

Svi ti ljudi bili su u bliskom kontaktu s osobama kod kojih je zaraza ranije potvrđena i svi su bili u izolaciji, izuzev lica iz Mališeva koje leži na Klinici za infektivne bolesti.

Na Kosovu i Metohiji je od 8. februara do danas 690 osoba testirano na novi korona virus.

Od 61 zaražene osobe jedna je preminula, 82-godišnja žena iz opštine Podujevo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track