MARKO ĐURIĆ: Nema obolelih od koronavirusa u srpskim sredinama na KiM, svi testirani negativni
Ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

organizovana pomoć našem marodu

MARKO ĐURIĆ: Nema obolelih od koronavirusa u srpskim sredinama na KiM, svi testirani negativni

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je večeras da nema obolelih od korona virusa u većinski srpskim sredinama na KiM, a da je 71 zaražena osoba registrovana u albanskim sredinama.

"11 uzoraka briseva pacijenata iz srpskih sredina na KiM poslato na Institut 'Torlak' i svi su negativni na virus COVID-19", napisao je Đurić u dnevnom izveštaju o situaciji na KiM na Instagram profilu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Đurić je naveo da, zbog zabrane kretanja, volonteri u srpskim sredinama uglavnom u ranim jutarnjim satima obilaze korisnike.

Preko KC Niš na KiM isporučujemo 15.000 zaštitnih maski i 30.000 zaštitnih rukavica iz kontigenta pomoći NR Kine, kao i lekove za dijabetičare i hronične bolesnike za sve srpske sredine na KiM, koji će moći da se podižu u apoteci u Kosovskoj Mitrovici, na osnovu prikupljenih recepata pacijenata, naveo je Djurić.

On je istakao da su dva vozila Lada Niva uručena Domu zdravlja u Zubinom Potoku, a da je institucijama i javnim preduzećima u toj opštini podeljeno više od 2.000 maski, koje se šiju u pogonima Javora.

Kretanje naših vozila saniteta, lekara i pacijenata sa prostora KiM, kao i transportnih kamiona iz centralne Srbije, preko administrativne linije, danas je bilo redovno i nesmetano.

U izveštaju je navedeno da su u blizini KBC u Kosovskoj Mitrovici u utorak uveče uhapšene tri osobe (dva Albanca i jedna Srpkinja) zbog kršenja zabrane kretanja. Uhapšeni su poslati u karantin u Prištini, dok su četiri policajca koji su bili u kontaktu sa njima u samoizolaciji.

"U Kosovskoj Mitrovici, u toku poslednja 24 časa, nije bilo pacijenata sa simptomima virusa KOVID 19. Ukupno 62 osobe se nalaze u samoizolaciji u periodu od 14 dana.

U zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu u protekla 24 sata bilo je 17 pregleda mobilnih medicinskih timova. Nije utvrđeno prisustvo simptoma infekcije korona virusom", naveo je Đurić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir/Z.Š.

Penzioneri se u Kosovskoj Mitrovici, zajedno sa nadležnim službama Pošte, banke Poštanska štedionica i Komercijalne banke, upoznaju sa mogućnostima podizanja penzija tokom trajanja vanrednog stanja putem dostave na kućnu adresu ili uz mogućnost davanja punomoćja za podizanje penzija.

Nastavlja se dezinfikovanje javnih ustanova u većinski srpskim sredinama.

Dom kulture Gračanica nastavlja da emituje onlajn kulturne programe, poput jučerašnje onlajn izložbe slika Jesen u Parizu, naveo je Đurić u dnevnom izveštaju o situaciji na KiM.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track