TAHIRI: Kurtijeva vlada bila zrela za smenu, a politička situacija zrela za promene
Foto: Aleksandar Jovanović

analitičar iz prištine

TAHIRI: Kurtijeva vlada bila zrela za smenu, a politička situacija zrela za promene

Politika -

PRIŠTINA - Politička situacija u Prištini bila je zrela za promene, ocenjuje prištinski analitičar Ramuš Tahiri povodom pada vlade Aljbina Kurtija za kojeg navodi da je autokratski donosio odluke i da je vodio katastrofalnu spoljnu politiku, posebno kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Tahiri smatra da trenutak za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi nije najpogodniji jer je prioritet svih vlada u svetu da savladaju pandemiju korona virusa, ali je, kako ističe, to bilo očekivano budući da koalicioni partneri, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK), nisu sarađivali i kao takvi nisu imali većinu u parlamentu.

- Premijer Kosova je donosio odluke autokratski i ponašao se kao da je njegova vlada većinska, u stvari je bila krnja, naveo je Tahiri u pisanoj izjavi Tanjugu. Prema njegovoj oceni, smeni Kurtijeve vlade doprinela je katastrofalna politika koju je kosovski premijer vodio na međunarodnoj sceni stalno kritikujući Tačija i međunarodnu zajednicu zbog , dok s druge strane, on nije ispunjavao obećanje o ukidanju taksi.

Kako je primetio, Kurti je umesto toga pretio reciprocitetom kao nekom kaznom, a ne normalnom i ravnopravnom odnosu među susedima.

- Kurti je sinoć sa skupštinske govornice govorio protiv izaslanika Ričarda Grenela, kao i o tome da je njega (Kurtija)Tači nagovarao da ukine takse, da zajedno odu u Vašington i da se jednom zasvagda otarase Srbije. Ali, on kaže da kao premijer Kosova nikada neće ići u Belu kuću i uz šampanjac proslaviti rasparčavanje zemlje, tj.davanje teritorija Srbiji da bi se postigao sporazum, navodi Tahiri.

Na pitanje da li se može očekivati da će do 1. aprila biti ukinute sve takse na robu iz centralne Srbije i BiH, kako je ranije najavljeno, Tahiri je naveo da će one biti ukinute, uz postepeno uvođenje reciprociteta što je, podseća, i Kurti najavio.

- Kakav će biti i što obuhvata taj reciprocitet to ćemo u međuvremeno videti, da li je samo ono što je predviđeno Briselskim sporazumima ili će se jednostrano od kosovske vlasti proširiti i na područja i oblasti van sporazuma, naveo je Tahiri.

On je objasnio da u skladu sa ustavom i zakonima predsednik u roku od 10 dana imenuje mandatara za sastav nove vlade iz one političke partije ili koalicije koja može da obezbedi najmanje 61 glas u skupštini, a mandatar u roku od 15 dana izlazi pred parlament sa predlogom članova vlade.

- Zbog pandemije Kurti smatra da će biti premijer bar do oktobra ove godine i u krnjoj vladi, ako ministri iz DSK napuste vladu ili ih on razreši, kao što je učinio u slučaju vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova, naveo je prištinski analitičar.

Prema njegovoj oceni, mandatar za sastav nove vlade mogao bi da bude iz DSK-a Ise Mustafe, a u parlamentu bi bila formirana koalicija DSK sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK), Demokratskom partijom Kosova (DPK), Alijansom za novo Kosovo, Srpskom listom i ostalim manjinama.

- Ta vlada bi imala pun mandat, ali bi verovatno bila prelazna do sledećih izbora u martu 2021.godine, smatra Tahiri.

Upitan o trenutnoj situaciji u Prištini i snabdevenosti robom, Tahiri kaže da u Prištini za sada nema nestašica niti redova ispred prodavnica, a građani od 6 do 10 sati ujutro mogu da obave kupovinu.

Kako kaže, situacija sa pandemijom još uvek nije dramatična, a građani koriste maske i rukavice kojih, prema njegovim rečima, u apotekama ima u dovoljnoj količini.

- Ne znamo još obuhvat testiranja i potencionalno zaraženih. Građani poštuju karantin i samoizolaciju, ali na Kosovu još nema prihvatnih centara za zaražene sa prvim ili lakšim simptomima. Broj zaraženih je još uvek ispod 100 i za sada nema tendencije progresivnog širenja, naveo je Tahiri.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track