Alisa Marić: Političarima nije mesto u sportu

Intervju, ministarka sporta

Alisa Marić: Političarima nije mesto u sportu

Politika -
Na svojoj koži sam osetila nebrojene smetnje koje su pravili oni koji su se s pozicije političke ili privredne moći jednokratno uplitali u sport

BEOGRAD - Spremna za borbu.Nova ministarka sporta, šahovski genije Alisa Marić, iako je potpuno nova u politici, veruje da će se dobro snaći na ovoj poziciji. Njene prve radne dane, kako kaže u razgovoru za Kurir, nada se da će obeležiti radost zbog medalja naših olimpijaca. Sledi upoznavanje sa saradnicima, formiranje kabineta, a onda i mnogo ozbiljnog posla.♦ Imate li plan poteza za prvih 100 dana rada Vlade?- Bilo bi neozbiljno da mašem čarobnim štapićem a da prava primopredaja dužnosti još nije ni obavljena. Vreme je za novu strategiju sporta, koja treba da donese novi kvalitet. Ne mogu da budem stručnjak za svaki sport, ali nameravam da obavim razgovore s ličnostima koje to jesu, svako u svom domenu. Vrlo brzo identifikovaćemo realne prioritete i prionuti na realizaciju.♦ Preuzimate resor Snežane Samardžić Marković. Šta mislite o svojoj prethodnici?- Upoznala sam je još u Norveškoj, kad je bila diplomata u našoj ambasadi. Stekla sam najbolji mogući utisak o njoj. Ne znam sve detalje njenog angažovanja, ali mi se čini da su rezultati pozitivni.♦ Kako ocenjujete stanje u svom sektoru?- Ono je nesumnjivo bolje nego u mnogim drugim oblastima. Više od nedostatka novca, primedbe se odnose na slabu komunikaciju, birokratske procedure, neefikasnost ili sporost. Posla će biti napretek, ali tome prilazim kao sportskom izazovu.♦ Doktor ste ekonomije - na koji način ćete iz prazne državne kase obezbediti sredstva za sport?- Važno je sagledati realne potrebe, obezbediti pravednu raspodelu i striktnu kontrolu trošenja sredstava. Kada svim ovim zadacima priđete s punom odgovornošću, onda i veća i manja budžetska sredstva mogu da budu jednako svrsishodna. Država sigurno neće ostaviti sportiste po strani. Svima je jasno ko su pravi i najbolji ambasadori naše zemlje.♦ Može li znanje u šahu pomoći u radu u Vladi?- Prošla sam tridesetogodišnji put od početnika do vrhunskog sportiste i predvodnika nacionalnog tima. U smislu takmičarskih zahteva, treninga, svih mogućih odricanja, šah se ne razlikuje od bilo kog drugog sporta. Na svojoj koži, kao i svi drugi, osetila sam nebrojene smetnje koje su donosili oni koji su se s pozicije političke ili privredne moći često jednokratno uplitali u sport. Čast izuzecima. Ne znam kako vama zvuči parola da sport treba da pripadne sportistima, ali ja u nju verujem.

Čast mi je što me je Vučić pozvao u Vladu♦ Novi ste u politici. Na čiji poziv i zašto ste prihvatili posao ministra?- Pozvao me je Aleksandar Vučić, i mislim da je čast kad vam najveća stranka u zemlji ukaže poverenje. U Vladu ulazim kao nestranačka ličnost, a posao doživljavam manje kao politički angažman, a mnogo više kao prirodan nastavak sportske karijere.Imam tremu, ali uspeću♦ Imate li tremu, kako očekujete da ćete se snaći u radu s drugim ministrima?- Verujem da svi članovi Vlade osećaju pozitivnu tremu. Radujem se radu sa svojim novim kolegama jer sam uverena da imamo isti cilj - da Srbiju ponovo učinimo ponosnom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track