ĐURIĆ: Kurti nije ukinuo takse, ta odluka je predstava za deo međunarodne zajednice! NE NASEDAJTE NA LAŽNE VESTI
Foto: Tanjug/Rade Prelić

ODGOVOR

ĐURIĆ: Kurti nije ukinuo takse, ta odluka je predstava za deo međunarodne zajednice! NE NASEDAJTE NA LAŽNE VESTI

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti nije ukinuo takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine i pozvao javnost da ne naseda na lažne vesti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je objavio je večeras da je Vlada Kosova donela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvođenju mera reciprociteta samo u odnosu na Srbiju.

"Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini (Kurti) najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom", naveo je Đjurić u pisanoj izjavi.

Đurić je rekao da Priština nastavlja da se "poigrava" tim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu te da je ta odluka "predstava" namenjena delu međunarodne zajednice.

Ocenio je da se tom odlukom situacija izmedju Srbije i Kosova "ne deeskalira" i ne vraća na stanje pre uvođenja "anticivilizacijskih taksi" na robu iz centralne Srbije, već se, kako je rekao, na "perfidan način" uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.

"Smatram, međutim, da nikako nije vreme za mere poput onih koje je večeras usvojila Priština, već je ovo vreme kada čak i duboke i suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani, i kada svi treba da snažno i neposredno sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredeljenje, veru i naciju", kazao je on.

Kurir.rs/Beta

Foto Tanjug/Rade Prelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track