MILOŠ JOVANOVIĆ, METLA 2020, ZA KURIR: Svi moramo da slušamo vlast i struku, biće vremena za političke obračune!
Realan... Miloš Jovanović, Foto: Medija Centar Beograd

Intervju

MILOŠ JOVANOVIĆ, METLA 2020, ZA KURIR: Svi moramo da slušamo vlast i struku, biće vremena za političke obračune!

Politika -

Nemamo drugu državu, treba da pratimo šta pričaju državni organi i struka, a za političke kampanje ima vremena

Miloš Jovanović, lider DSS i član Predsedništva pokreta Metla 2020, ističe da je najbolji način za prevazilaženje krize izazvane epidemijom koronavirusa praćenje uputstava nadležnih državnih organa i pripadnika medicinske struke kako se Srbiji ne bi desio scenario poput onog u pojedinim evropskim državama.

foto: Kurir

Jovanović u razgovoru za Kurir kaže i da poštuje sve mere koje je država, u dogovoru sa strukom, donela.

Kako provodite vreme u karantinu?

- Dugo sam bio na terenu zbog politike, pa je počeo semestar na fakultetu, zato koristim ovo vreme da budem s porodicom. Čitam, pogledam film, ali ne zapostavljam ni fakultetske obaveze, organizujem onlajn nastavu. Situaciju treba shvatiti ozbiljno i bez panike. Treba slušati šta nadležni organi i struka govore. Smanjiti na minimum svaku interakciju jer što brže prođe, to će biti bolje za zdravlje nacije i ekonomiju.

Kako ocenjujete mere koje je uvela Vlada Srbije, da li je reakcija bila pravovremena?

- Prvi sam javno podržao vanredno stanje kada je uvedeno jer bih to ja isto učinio. Virus je mnogo ozbiljniji od sezonskog gripa, lako se širi, što se vidi na primeru evropskih zemalja koje su to olako shvatile i kasno uvele mere. Dobile su rezultate koje ne bih želeo da vidim u Srbiji. Vanredno stanje je dobra mera, svaka restriktivna mera je dobrodošla, ali da se ostavi mogućnost da ljudi odu u nabavku. Ne vidim da imamo drugih rešenja osim toga, reakcija je bila pravovremena.

foto: Marina Lopičić

Da li su ekonomske mere Vlade odgovarajuće?

- Ideja upumpavanja novca je nešto što je dobro. Naš ekonomski tim zbog ove situacije nije analizirao sve mogućnosti, ali nije to ništa što druge države ne rade. Ideja o upumpavanju novca, kako kod građana, tako i u državu i firme, kao i odlaganje nekih dažbina u smislu poreske politike, idu u dobrom pravcu. Što se moratorijuma tiče, bitniji su krediti koje plaćaju preduzeća i treba učiniti sve da se ona spasu, da ne uđu u stečaj.

Pojedini opozicioni političari koriste situaciju za politička prepucavanja, podsmevaju se epidemiji, da li je takvo ponašanje umesno u ovom trenutku?

- Biće prilike da se politički diskutuje i obračunava. Nemamo drugu državu, treba da pratimo šta pričaju državni organi i struka, a za političke kampanje ima vremena. Pokret Metla 2020 se nikad nije bavio politikanstvom, pa neće ni sada.

Kurir.rs/ Kristina Vasković Foto: Medija Centar Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track