UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE OSUDILO PRETNJE PREDSEDNIKU: Neophodna hitna reakcija državnih organa!
Foto: Privatna Arhiva

saopštenje

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE OSUDILO PRETNJE PREDSEDNIKU: Neophodna hitna reakcija državnih organa!

Politika -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) oštro osuđuje pretnje koje je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću uputio Milovan Brkić, urednik Tabloida i zahteva da nadležno tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

- Ustav Republike Srbije, kao i čitav niz međunarodnih i evropskih deklaracija i konvencija, isljučivo garantuje pravo na život, kao osnovno ljudsko pravo, tako da apsolutno nema govora o tome da bilo koji građanin ima prirodno pravo da liši života drugog građanina Republike Srbije, te da je plasiranje ovakvih teza naročito tokom vanrednog stanja, izuzetno opasno i krajnje neprihvatljivo - navodi se u saopštenju predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenada Stefanovića.

UST navodi i da je ovo udruženje u poslednje vreme više puta ukazivalo na neodmerene izjave kojima se ugrožava sigurnost visokih državnih predstavnika, odnosno poziva na njihovu nasilnu smenu ili ubistvo, te pozivala nadležne organe da postupe u skladu sa zakonom.

- Izostanak bilo kakve reakcije smatramo neprihvatljivim ponašanjem koje nas udaljava od ideje ozbiljne pravne države i pravosudnog sistema - naveo je Stefanović.

(Kurir.rs/ foto Udruženje sudija i tužilaca Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja