ZATVORENIK U HAGU OBOLEO OD KORONE: Srbi u Ševeningenu nisu bili u kontaktu sa zaraženim
Foto: AP

SAOPŠTENJE MEHANIZMA

ZATVORENIK U HAGU OBOLEO OD KORONE: Srbi u Ševeningenu nisu bili u kontaktu sa zaraženim

Politika -

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala) saopštio je da je jednom holandskom zatvoreniku u Ševeningenu 18. marta utvrđena zaraza korona virusom, ali da nije reč o privoreniku pod ingerencijom Mehanizma u pritvorskoj jedinici Ujedninjenih nacija (UN), koja je smeštena u zasebnom krilu zatvora.

"Taj pacijent nije bio ni u kakvom kontaktu sa pritvorenicima koji se trenutno nalaze u pritvorskoj jedinici UN u Hagu. Mehanizam preduzima sve moguće mere da zaštiti pritvorenike od mogućnosti da budu izloženi zarazi“, rekla je portparolka Mehanizma Helena Iglston za Radio Slobodna Evropa.

U Pritvorskoj jedinici Mehanizma zatvora u Šveningenu, naselju u Hagu, trenutno su osuđenici Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Milivoj Petković.

Slobodna Evropa piše da je Udruženje branilaca pred međunarodnim sudovima (ADC-ICT) zatražilo 27. marta od predsednika Mehanizma, sudije Karmela Ađijusa da zbog pandemije korona virusa hitno odobri prevremeno ili privremeno puštanje na slobodu pritvorenika.

Tim povodom portparolka Mehanizma navela je da su ova pitanja stvar sudske odluke i da ih trenutno razmatra predsednik Mehanizma.

Iglston je navela da je zbog pandemije korona virusa Pritvorska jedinica UN u Hagu, u koordinaciji sa holandskom zatvorskom službom, sprovela niz mera u cilju zaštite zdravlja pritvorenika.

Od subote 14. marta, sve aktivnosti i usluge koje se ne smatraju hitnim ili nužnim, obustavljene su do daljeg, uključujući posete pritvorenicima. Takođe, Mehanizam redovno sprovodi nadzor nad izvršenjem kazni kako bi osigurao da zatvorski uslovi za osobe na odsluženju kazni u zemljama Evrope i Afrike budu u skladu sa međunarodnim zatvorskim standardima te relevantnim standardima ljudskih prava, navela je ona.

Kako je dodala, od izbijanja pandemije COVID-19, Mehanizam pomno prati razvoj situcije u svim zemljama u kojima se izvršavaju zatvorske kazne i za to ima potpunu saradnju relevantnih nacionalnih vlasti.

Pod ingerencijom Mehanizma je pet osoba, a u Pritvorskoj jedinici u Ševeningenu trenutno su osuđenici Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Milivoj Petković.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor i čeka drugostpeenu odluku Mehanizma po žalbama, dok Karadžić čeka prebacivanje u zatvor na odsluženje kazne doživtnog zatvora.

I Petković u haškom pritvoru čeka prebacivanje u zatvor na odsluženje kazne od 20 godina.

Franko Simatović i Jovica Stanišić, kojima je u toku ponovljeno suđenje, nalaze se na privremenoj slobodi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track