AMERIČKI AMBASADOR: Srbija od SAD dobila 6.000 testova za borbu protiv korone
Foto: Beta/ Miloš Miškov

AMERIČKI AMBASADOR: Srbija od SAD dobila 6.000 testova za borbu protiv korone

Politika -

Ovo je samo deo americke pomoći, biće je još. Radimo sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica, rekao je ambasador

BEOGRAD - Srbija je od SAD dobila 6.000 testova za Covid-19, rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ističući da je to samo deo pomoći Vašingtona Beogradu, vredne 1,35 miliona dolara u borbi sa pandemijom korona virusa.

"Ovo je samo deo americke pomoći, biće je još. Radimo sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica. SAD su najavile velikodušnu pomoc celom svetu, a Srbija ce dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara", rekao je Godfri za Glas Amerike (VOA).

Kako je rekao, SAD, već dugo pomažu Srbiji, a u sklopu te pomoći uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, što uključuje i donaciju medicinske opreme i bolnici u Nišu, koja je sada potpuno osospobljena da učestvuje u testiranju na korona virus.

"Takođe, treba odati priznanje i mnogim američkim kompanijama - Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu, nije samo Vlada u pitanju. Ali, kao što znate, i SAD se bore sa pandemijom i Vašington je fokusiran na to", kaže Godfri.

Na pitanje VOA da prokomentariše to što su pomoć Srbiji iz Rusije i Kine na aerodromu dočekivali visoki zvaničnici, poput predsednika i premijerke, a američku pomoć nisu, Godfri kaže da je reč o "tabloidnim diskusijama", da "ne želi da vidi politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike", kao i da je šef diplomatije Ivica Dačić jasno odao priznanje i zahvalnost zbog pomoći SAD.

"EU i Norveška su pomogle Srbiji, kao što su učinili i UAE, Turska i druge zemlje. Nemam vremena da ucestvujem u tabloidnim diskusijama. Fokusiran sam da zaštitim američke državljane u Srbiji, da moj tim bude zdrav i da činim sve što je u mojoj moći da pomognem ljudima u Srbiji... ", rekao je ambasador SAD.

On je ujedno zahvalio Vladi Srbije i avio-kompaniji "Er Srbija" koje su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući.

"Cenimo tu pomoć prijatelja", naglasio je američki ambasador.

Na novo pitanje VOA da li ga brine "da bi uticaj Rusije i Kine, zbog ove pomoći, mogao da poraste u Srbiji kada se završi pandemija", Godfri je ponovio "da nije zainteresovan da učestvuje u tom takmičenju".

"Rusija i Kina pomažu Srbiji, Srbija je zahvalna na tome. Predsednik Vučić i Dačić su rekli da je budućnost zemlje u EU, a američki interes je da pomogne Srbiji da ostvari taj cilj. Ali trenunto se trudimo da pomognemo ljudima da se izbore sa ovom užasnom krizom", naglasio je.

Godfri je, međutim, ponovio da su SAD i pre korona virusa izrazile zabrinutost u vezi sa slobodom medija, dodajući da to nije brinulo samo Vašington, već i EU i OEBS.

"Pozvali smo Srbiju da ljudima omogući slobodan pristup informacijama. Brinu nas i pretnje novinarima. Ali mislim da se Vlada Srbije već obavezala da će se, čim bude bezbedno, vratiti normalnom životu. Vidimo da se u nekim delovima sveta polako ukidaju restrikcije i nadamo se da cemo to videti i ovde. Srbija se obavezala da ce ispuniti obaveze na putu ka EU - poštovanje ljudskih prava, slobode okupljanja i medija", kaže američki diplomata.

Na opasku VOA da često objavljuje tekstove na društvenim mrežama, uključujući i detalje iz pribatnog života, Grenela kaže "da nije reč ni o kakvoj velikoj strategiji, vec da to dolazi prirodno".

"Neke vesti su dobre, neke su loše. I radije bih da imam direktan kontakt sa ljudima u Srbiji nego samo formalne odnose. Čitam sve komentare, i dobre i loše. Neke konstruktivne uzimam u obzir, kao što sam uvažio mnoge preporuke za restorane i nadam se da ću se uskoro vratiti tome", dodaje američki ambasador.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track