UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA: Bez okupljanja u verskim objektima za Uskrs
Foto: Profimedia

reagovanje

UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA: Bez okupljanja u verskim objektima za Uskrs

Politika -

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma poziva državne organe da zaštite zdravlje i živote građana Srbije i ne dozvole okupljanja u verskim objektima povodom predstojećih praznika.

- UDS poštuje pravo građana na slobodu veroispovesti, ali zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, očekujemo da crkveni velikodostojnici budu solidarni i odgovorni. Jučerašnji poziv Vladike bačkog Irineja da država omogući direktno prisustvo građana vaskršnjim liturgijama, direktan je poziv na nepoštovanje propisanih mera zaštite zdravlja građana. Uskrs je veliki praznik koji slavi život, i nedopustivo je da uticajni episkop predlaže da se omogući nešto što će ugroziti živote ljudi, koristeći na potpuno pogrešan način uticaj koji ima na vernike kao zvaničnik SPC - navodi se u saopštenju.

dalje se navodi da UDS smatra da najviši predstavnici crkve, a Vladika Irinej to nesumnjivo jeste, imaju posebnu odgovornost da svojim autoritetom zaštite ljude, umesto što ovakvim pozivima vrše pritisak i ugrožavaju zdravlje ljudi i rizikuju produžetak pandemije čime se direktno ugrožavaju zdravstveni sistem i ekonomija Srbije.

- Ako sada popusti koncentracija i privrženost ogromnog broja građana koji poštuju teške mere šteta može da bude nepopravljiva. UDS zato još jednom poziva državu da ne popusti pred pritiskom, crkvene zvaničnike da budu razumni i odgovorni, a sve gradjane Srbije da izdrže u borbi protiv virusa u kojoj su do sada pokazali ogromno samopožrtvovanje i ozbiljnost. Samo tako ćemo se izboriti za nedaćama i problemima koji su nas ovih nedelja i dana zadesili - piše u saopštenju.

(Kurir.rs/lsv.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track