UDS KAŽE DA JE EU DALA 44 PUTA VIŠE DONACIJA SRBIJI NEGO KINA: Od Evrope 1,8 milijardi evra, od Kineza 40 miliona
Foto: Profimedia

pomoć srbiji

UDS KAŽE DA JE EU DALA 44 PUTA VIŠE DONACIJA SRBIJI NEGO KINA: Od Evrope 1,8 milijardi evra, od Kineza 40 miliona

Politika -

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS), saopštila je da je EU Srbiji dala 44 puta više donacija nego Kina, pozivajući se na podatke iz zvanične baze razvojne pomoći Srbiji ISDACON, koju vodi Vlada Republike Srbije.

"U bazi se lako može videti da su donacije koje je Srbija samo u proteklih 5 godina primila od Evropske unije i njenih država članica ponaosob iznosile oko 1,8 milijardi evra. To je skoro 13 puta veći iznos od donacija prvog sledećeg najvećeg donatora Srbiji, Ujedinjenih nacija. U istom periodu iz Kine je evidentirano oko 40 miliona evra donacija, dakle 44 puta manje", piše u saopštenju.

UDS naglašava da je u sektoru zdravstva, u istoj bazi evidentirano preko 160 miliona evra razvojne pomoći EU, dok kineskih donacija u zdravstvo Srbije ima svega tri i one iznose oko 13,5 miliona evra, oko 12 puta manje.

"Kada je o Rusiji reč, u toj istoj i jedinoj zvanično dostupnoj bazi podataka o razvojnoj pomoći koju Srbija prima evidentirano je 1,5 milijardi dolara ruske razvojne pomoći, ali se u ruskom slučaju radi o kreditima za obnovu železnica, finansiranje budžetskog deficita i javnih finansija, a ne o donacijama", objašnjava se u saopštenju.

Na sajtu EU postoje podaci da je za Zapadni Balkan obezbeđeno preko 800 miliona evra u prvom paketu pomoći, od čega za Srbiju preko 90 miliona evra.

"Evropske integracije Srbije podrazumevaju teške i krupne reforme, a često i ispunjavanje nepopularnih političkih kriterijuma. Ipak, one su fakultativne i Brisel nas ni na šta ne primorava. Evropska unija nas neće sebi pridružiti mimo naše volje, a na građanima Srbije je da većinski odgovore na pitanje koja spoljna politika je za Srbiju bolja", piše u saopštenju.

(Kurir.rs/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track