Najnovije vesti

VLADIMIR BILČIK KRITIKUJE ODNOSE SRBIJE I KINE: Brisel bi voleo da vidi približavanje prioritetima Unije
Ilustracija, Foto: Beta/Miloš Miškov

IZVESTILAC EP ZA SRBIJU

VLADIMIR BILČIK KRITIKUJE ODNOSE SRBIJE I KINE: Brisel bi voleo da vidi približavanje prioritetima Unije

Politika

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da Evropska unija pažljivo prati situaciju u Srbiju, navodeći da se nada da će sve restriktivne mere biti ukinite čim se pandemija završi.

Bilčik je za Radio slobodna Evropa kazao da je zabrinut za vladavinu prava, ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov

On kaže da o pomoći Evropske unije Srbiji u borbi protiv korona virusa govore činjenice, primećuje da Unija "možda nije najbolja u medijskom pokrivanju dostavljanja pomoći", ali napominje da ona to čini na mnogo praktičnih načina.

"EU je bila prisutna u boljim vremenima, prisutna je sada u lošijim i tu je da zaista pomogne narodu Srbije u ovoj krizi i posle nje", podvlači izvestilac Evropskog parlamenta.

Govoreći o saradnji i odnosima Srbije i Kine, Bličik kaže da bi EU "volela da vidi više približavanja prioritetima spoljno-bezbednosne politike i investicijskim i trgovinskim obavezama Unije", te da je to nešto što će biti naglašeno i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen u maju.

On navodi i da svet možda ne bi bio suočen sa istim posledicama da Kina nije kasnila sa obaveštavanjem javnosti o pandemiji korona virusa.

Naveo je i da EU želi da vidi Srbiju kao zemlju koja će uspešno sprovesti predstojeće parlamentarne i lokalne izbore.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Bilčik kaže da integracije nisu "na čekanju" i da će se u Evropskom parlamentu sledeće nedelje tokom televizijske sednice u Komitetu za spoljne poslove raspravljati o preporukama za predstojeći Samit Zapadnog Balkana tokom hrvatskog predsedavanja.

"On neće biti fizički održan u Zagrebu, to će se desiti kasnije i nadam se da ćemo moći da se sastanemo direktno. Ako ne, biće održan onlajn, ali i dalje veoma insistiramo na praktičnim preporukama", rekao je Bilčik.

On je dodao da se proces proširenja i integracije nastavlja i očekuje iste poteze od partnera na terenu.

Kada je reč o "dijalogu Srbije i Kosova", Bilčik ne očekuje da će pregovori biti nastavljeni pre završetka pandemije jer "moraju postojati uslovi da se predstavnici Prištine i Beograda, i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sretnu uživo".

"Biće potrebno nekoliko nedelja, možda i nekoliko meseci pre nego što pregovori zaista počnu. Ali, znam da Miroslav Lajčak naporno radi kako bi oformio svoj tim, on je u kontaktu sa liderima u regionu, razgovara sa liderima širom EU i to vidim kao važan signal", rekao je Bilčik.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov

Na pitanje kakav konačan dogovor očekuje, Bilčik je kazao da on mora biti takav da su sa njim saglasni i Beograd i Priština.

"Konačni dogovor mora biti takav da može da se primeni, koji može biti održiv, koji neće biti dovođen u pitanje. I, naravno, voleli bismo da vidimo konačni dogovor koji će ispuniti sve ove uslove, ali smo tek na početku tih napora. Ali, to je svakako cilj", zaključio je Bilčik.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...