Najnovije vesti

BRITANSKA AMBASADORKA ZA KURIR: Podržavamo Srbiju na njenom putu u EU
Selfi za Kurir... Šan Maklaud, Foto: Privatna Arhiva

Intervju, ŠAN MAKLAUD

BRITANSKA AMBASADORKA ZA KURIR: Podržavamo Srbiju na njenom putu u EU

Politika

Iskrena: Ujedinjeno Kraljevstvo jeste izašlo iz EU 31. januara. Ipak, srećni smo što možemo da podržimo vašu zemlju na njenom izabranom putu

Želim prvo da kažem koliko mi je žao ljudi koji su izgubili živote u Srbiji zbog kovida-19, da poželim bolesnima brz oporavak i sve najbolje Vladi Srbije i vašem zdravstvu, koji rade na uspostavljanju kontrole nad ovom bolesti koja sve podjednako pogađa.

Ovim rečima britanska ambasadorka u Beogradu Šan Maklaud započinje razgovor za Kurir, u kojem, pored ostalog, ekskluzivno govori o pandemiji koronavirusa, evropskim integracijama naše države, rešavanju kosovskog pitanja, ali i o svom upoznavanju Srbije.  

Pandemija koronavirusa je uzdrmala svet, takoreći preko noći. Da li su države dale adekvatan odgovor?

- Ovaj smrtonosni virus, koji se prvi put pojavio u kineskoj oblasti Hubej krajem 2019, proširio se do sada neviđenom brzinom i razornom moći širom sveta. Svako može da ga prenese i svako može da se zarazi. Srećna sam što se naš premijer Boris Džonson sada oporavlja. Naučnici i vlade pokušavaju da pronađu koji je najbolji način prevencije, testiranja i lečenja. Još mnogo moramo da naučimo. Ovo je globalni izazov - Ujedinjeno Kraljevstvo je izdvojilo oko 78 miliona evra podrške globalnoj borbi. Ako želimo da se izborimo sa kovidom-19, potrebno je da sve države budu transparentne i da podele tačne podatke.

Da li je celokupno društvo pokazalo solidarnost?

- U Srbiji, kao i u Britaniji, građani pružaju veliku podršku zdravstvenim radnicima. Pomažu ugroženim grupama. Kompanije prilagođavaju svoju proizvodnju potrebama zdravstva: britanske destilerije i pivare prave sredstva za dezinfekciju ruku, inženjerske kompanije rade medicinsku opremu. Potrebno je vreme. Naša društva moraju da budu snažna i da štite demokratiju, pozivaju vladu na odgovornost, štite slobodu govora i pristup informacijama. Britanski ministri drže konferencije za medije svakoga dana putem video-linka tako da novinari mogu da postavljaju pitanja. Naš parlament razmatra kako da na najbolji način održi nadzor nad vladom.

foto: Privatna Arhiva

Kako Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva (UK) funkcioniše u ovakvim uslovima?

- Ambasada se uglavnom bavi vanrednom situacijom. Pomažemo britanskim državljanima, uključujući i posetioce koji moraju da se vrate u UK. Sarađujemo s Ministarstvom spoljnih poslova i Ambasadom Srbije u Londonu, kao i drugim ambasadama. Zahvalni smo na toj saradnji. Kao ambasadoru izuzetno mi je važno da su moji zaposleni dobro. Uglavnom svi radimo od kuće kako bismo smanjili rizik i poštovali mere na snazi. Moji zaposleni razumeju koliko je važno da se pridržavamo mera zaštite zdravlja. Razmišljamo i kako možemo da izmenimo naš način rada - na primer, podršku koju pružamo reformama u Srbiji. Preusmerili smo sredstva da bismo omogućili rad onlajn kriznih portala, obezbedili smo i deo zaštitne opreme za srpske vojne lekare. Razmišljamo šta bismo još mogli da uradimo.

Šta se kod vas lično promenilo?

- I moj život se promenio. Ne mogu da putujem, da idem na sastanke, diplomatske prijeme i druge događaje. Već mesec dana nema letova između Beograda i Londona, tako da nisam mogla da provedem Uskrs s porodicom. Ako postoji nešto dobro u ovoj krizi, to je prilika da usporimo i razmislimo o onom što nam je važno. Iako imam mnogo posla, uživam u tišini tokom policijskog časa. Imam vremena da slušam cvrkut ptica i sviram violinu.

Brojni stručnjaci predviđaju veliku svetsku krizu nakon ovoga. Ima li mesta strahu?

- Kovid-19 je već ostavio velike ekonomske posledice na pojedince i kompanije. Zbog toga vlade, uključujući i srpsku i britansku, uvode mere finansijske pomoći delovima privrede koji su najteže pogođeni. Prerano je da detaljno govorimo o dugoročnim ekonomskim posledicama. Koordinisan odgovor bi pomogao da se umanji šteta. Sve vlade žele da se što pre vrate redovnim ekonomskim aktivnostima, čim to bude bezbedno.

Da pređemo i na neke druge teme. Britanija je napustila EU, ali podržava evropski put Srbije. Koliko je, prema vašoj oceni, realno da Srbija postane deo Unije 2025, koja se pominje kao godina mogućeg pristupanja?

- Da, UK je izašao 31. januara. Ipak, srećni smo što možemo da podržimo Srbiju na njenom izabranom putu pridruženja i sprovođenja važnih reformi. Pristupanje je pitanje za Srbiju i zemlje članice. Iako smo izašli iz EU, drago mi je što smo u vreme našeg članstva i učestvovanja u finansijskoj pomoći pružili zdravstvenom sektoru Srbije značajnu podršku - uključujući modernizaciju oko 20 većih bolnica. Smatram da bi trebalo više da se zna o pomoći koju Srbija dobija od EU.

Koliko je, u tom kontekstu, ključno rešavanje kosovskog pitanja?

- UK ostaje posvećen normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Pozdravljamo imenovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i želimo mu puno sreće u ovom važnom zadatku. Očekujemo da će se dijalog nastaviti kada to prilike dozvole i u potpunosti podržavamo sve napore koji vode ka postizanju dogovora koji je prihvatljiv i narodu Srbije i Kosova, koji će njima i celom regionu doneti dugoročnu korist. Politička volja je ključ. UK je kao članica Kvinte spreman da pomogne.

U susret druženjima

GRAĐANI SRBIJE SU SRDAČNI

U Beogradu ste već nekoliko meseci. Koliko ste uspeli da obiđete i upoznate Srbiju, šta vam se ovde najviše dopada?

- Došla sam jesenas i nadala sam se da ću proleće provesti u upoznavanju Srbije. Planovi će sada morati da sačekaju neka lepša vremena. Ovde su svi srdačni i žele da pomognu, tako da se radujem novim druženjima!

Kurir.rs/ Boban Karović  Foto: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...