BEĆIROVIĆ: Vučić je ključni lider u regionu, vreme pandemije to pokazalo, gradio prijateljstva na svim stranama sveta
Foto: Screenshot Instragam/buducnostsrbijeav

analiza

BEĆIROVIĆ: Vučić je ključni lider u regionu, vreme pandemije to pokazalo, gradio prijateljstva na svim stranama sveta

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo je, svidelo se to nekom ili ne, da se nametne kao ključni, spoljnoopolitički lider u regionu, što se pokazalo u vreme pandemije kroz brojnu pomoć koja je stigla i stiže u Srbiju, izjavio je direktor Međunarodnog instituta za bliiskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani, Zijad Bećirović.

Vučić je, ističe Bećirović, gradio partnerske i prijateljske odnose na “svim stranama sveta”.

"U spoljnoj politici nema emocija, tu postoje interesi i tu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da li se to nekome svidelo ili ne, uspeo da se nametne kao ključni spoljnopolitički igrač u regionu”, naveo je Bećirović za sarajevski portal Klix.

Govoreći o spoljnim politikama zemalja regiona, posebon BiH u vreme pandemije, Bećirović ističe da je Vučić izgradio bolje međudržavne odnose sa Turskom nego sve države regiona zajedno.

“Izgradio je odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa kojima BiH skoro da nema međudržavne odnose. Gradio je partnerske i prijateljske odnose na 'svim stranama sveta' i to se sada pokazalo u vreme pandemije kroz brojnu pomoć sa svih tih strana, koja je stigla ili stiže u Srbiju", rekao je direktor IFIMES-a, preneo je sarajevski portal.

Navodeći odnose Srbije i Turske kao dobar primer bilateralnih odnosa, Bećirović ukazuje da osim što je Srbiji stigla pomoć iz Turske da bi lakše prebrodila epidemiološku krizu, dve zemlje su I ranije imale uspešnu saradnju kroz razne projekte.

Prema Bećiroviću, takav odnos koji imaju Turska i Srbija napravljen je na temeljima, a zatim je postepeno građen sprat po sprat”.

U poređenju sa drugim zemljama regiona, posebno BiH, za koju kaže da “preferira ad hoc, sentimentalne odnose”, Bećirović ističe da je tako, zahvaljujući dobro izgrađenoj spoljnoj politici, Srbiji od početka pandemije stiglo 10 tona pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su pomoć poslali i Hrvatskoj i Crnoj Gori, 11 aviona pomoći došlo je, podseća, iz Rusije.

Norveška je, kaže, dala milionsku donaciju, Švajcarska nešto manju, SAD je poslala pomoć, a Kina je osim opreme poslala i svoje medicinske stručnjake.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track