EU POMAŽE SRBIJI: Odobrili nam paket od 93 miliona evra! Vučić danas sa ambasadorima zemalja članica EU
Partnerstvo... Sem Fabrici, Ana Brnabić i Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

podrŠka

EU POMAŽE SRBIJI: Odobrili nam paket od 93 miliona evra! Vučić danas sa ambasadorima zemalja članica EU

Politika -

Vetar u leđa: Iz kancelarije Evropske unije kažu za Kurir da će narednih dana stići još tri aviona koja dovoze dodatnih 200 tona opreme, a ukupna vrednost svih kargo letova je 7,094 miliona evra

Evropska unija Srbiji je samo u martu 2020. ponudila paket od 93 miliona evra za borbu protiv kovida -19, a dodatni deo od 290 miliona evra ponuđen je zapadnom Balkanu.

Kako objašnjavaju za Kurir u kancelariji EU u Srbiji, našoj zemlji će narednih dana stići još pomoći iz Unije.

Vredno... EU platila   prevoz  medicinske  opreme
Vredno... EU platila prevoz medicinske opremefoto: Tanjug/Zoran Žestić

Vredna oprema

- Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra, transport hitne medicinske opreme i materijala koje Srbija nabavlja u inostranstvu raspoređen je na sledeći način - do sada je finansirano 12 kargo letova, sa ukupnim iznosom od 4,9 miliona evra, koji su dopremili više od 540 tona robe, kako donacija EU tako i opreme koju je kupila Vlada Srbije. Očekuje se dolazak još tri aviona, ukupne vrednosti 2,166 miliona evra, koji dovoze dodatnih 200 tona, a ukupna vrednost svih letova je 7,094 miliona evra - navode u kancelariji EU.

Do sada je takođe stiglo 800.000 zaštitnih maski, 32 trijažna kontejnera (svi proizvedeni u Srbiji), medicinska oprema za trijažne kontejnere (ležaj za pregled, sto sa dve stolice, beskontaktni toplomer, manji kontejneri za medicinski i infektivni otpad i kanta za otpatke), 300 infracrvenih beskontaktnih toplomera, kao i 100 koncentratora kiseonika.

U kancelariji EU podsećaju i da se u narednim danima očekuje da stigne još 68 trijažnih kontejnera (ukupno će 100 biti postavljeno širom Srbije, oni se stalno isporučuju, svi su proizvedeni u Srbiji), oprema za 68 trijažnih kontejnera, 25 visokotehnoloških respiratora (očekuje se da stignu u narednim danima), 50 monitora za intenzivnu negu, 2 uređaja za PCR u realnom vremenu i reagensi za 25.000 testova za kovid-19.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Doček i zahvalnost

O važnosti odnosa Srbije i EU pre nekoliko dana govorio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je istakao da je za Srbiju važno da se ojača to tržište, jer odatle dolazi najveći broj investitora.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka Jadranka Joksimović dočekali su prošle nedelje avion s pomoći čiji je transport finansirala Unija. - Velika zahvalnost ambasadoru Fabriciju, celoj EU, koja je donirala novac ne samo za ovaj let nego i za većinu medicinske opreme - kazala je tada Brnabićeva.

Važne teme

VUČIĆ U PETAK SA AMBASADORIMA EU

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji. Vučić i šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici će se nakon sastanka obratiti javnosti. Sastanak u Palati Srbija počeće u 10 sati.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track