Najnovije vesti

NIKADA NEĆE ZABORAVITI 1999. I NATO AGRESIJU: Lekari iz Kine obišli izložbu Odbrana 78 posvećenu odbrani otadžbine
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

žale zbog žrtava

NIKADA NEĆE ZABORAVITI 1999. I NATO AGRESIJU: Lekari iz Kine obišli izložbu Odbrana 78 posvećenu odbrani otadžbine

Politika

Šestočlani tim medicinskih stručnjaka iz Kine, koji pomaže Srbiji u borbi protiv koronavirusa, posetio je danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda, posvećenu odbrani otadžbine od NATO agresije.  

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Obilazeći izložbu, posebnu pažnju članovi delegacije posvetili su delu koji oslikava bombardovanje Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu 1999. godine, kada je život izgubilo troje kineskih državljana, a više njih je ranjeno, kao i segmentima posvećenim civilnim žrtvama NATO agresije.

Šef ekspertske delegacije iz Kine dr Peng Džićijang, nakon obilaska izložbe, istakao je da Kina neće zaboraviti 1999. godinu.

- Kina se protivila američkoj odluci da NATO bombarduje Saveznu Republiku Jugoslaviju. Kina je i u Savetu bezbednosti tražila da se situacija u SR Jugoslaviji rešava unutar te zemlje i da druge države ne smeju da se mešaju u unutrašnja pitanja jedne suverene zemlje. Ali zbog različitih razloga, oni su ipak krenuli u akciju – naglasio je dr Peng, ukazujući da je Kina uvek imala pravi stav. Govoreći o bombardovanju kineske ambasade 1999. godine, on je istakao da kineski narod nikada nije verovao da je ona bombardovana slučajno ili greškom.  

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

- Kinezi sigurno neće zaboraviti taj period. Izražavam naše žaljenje zbog svih žrtava koje je imala Srbija i želim da vam izrazim svoje poštovanje i divljenje – poručio je šef delegacije iz Kine dr Peng Džićijang. O snažnom ustisku koji su članovi ekspertskog tima poneli sa izložbe “Odbrana 78” svedoči i činjenica da je svih šet lekara, po sopstvenoj želji želelo da se upiše u spomen knjigu.

Obilasku su prisustvovali pomoćnik ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković i načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin.  

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Izložba „Odbrana 78“ je multimedijalna i interaktivna postavka koja na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na Saveznu Republiku Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost bilo i mnogo dece.

(Kurir.rs/Minostarstvo odbrane)

--

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...