GOJKOVIĆEVA SAZVALA SKUPŠTINU ZA SUTRA: Više volim da vidim, nego da nagađam ko će doći! Maske, rukavice, toplomer!
Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

sutra u 10 prva sednica od uvođenja vanrednog stanja

GOJKOVIĆEVA SAZVALA SKUPŠTINU ZA SUTRA: Više volim da vidim, nego da nagađam ko će doći! Maske, rukavice, toplomer!

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zvanično je sazvala sednicu parlamenta za sutra, prvu od početka uvođenja vanrednog stanja u Srbiji u okviru borbe protiv korona virusa.

Podsetimo, prošle nedelje u zdanju Narodne skupštine održana je sednica Administrativnog odbora uz pune mere zaštite, dezinfekciju i merenje temperature.

Sednicu parlamenta sazvala je za sutra u 10 sati, a na dnevnom redu su dve tačke dnevnog reda. Poslanici će se izjasniti po dve tačke: predlog odluke o potvrđivanju odluke o uvođenu vanrednog stanja i predlog zakona o potvrđivanju svih uredaba koje je do danas donela Vlada Srbije uz supotpis predsednika Srbije. Toće biti prva sednica za vreme vanrednog stanja.

Gojković je na konferenciji za novinare u parlamentu kazala da su svi poslanici dobili pozive da dođu, dobili su sav materijal, i očekuje da svi dođu na sutrašnje zasedanje.

Ona je dodala da od poslanika očekuje da odgovorno pristupe svom poslu i da na način primeren situaciji u kojoj se država nalazi diskutuju o tačkama dnevnog reda, navodeći da želi da se vodi ozbiljna debata u kojoj će svako izneti svoje argumente. "Naša reč ima težinu, slušaće nas građani i zato još jednom pozivam poslanike na odgovornost", rekla je Gojković i dodala da će svako moća da govori u skladu sa Poslovnikom i da niko neće biti uskraćen.

"Ovo je prva sednica za vreme vanrednog stanja, u pripremi sam pokušala po svim sajtovima relevatnih parlamentarnih organizacija da pronađem kako to rade parlamenti u svetu, jer je korona globalni problem i nisam uspela da nađem primer da 250 poslanika dolazi na sednicu zajedno sa predstavnicima vlade i da zatim raspravljaju o tačkama dnevnog reda", rekla je Gojković.

Na pitanje kako vidi najavljeno učešće opozicije koja je do sada bojkotovala parlament, Gojković je kazala da će videti ko će se sutra pojaviti, navodeći da su to političke odluke poslanika, ali i organizacija kojima oni pripadaju.

"Više volim da vidim, nego da nagađam ko će doći", rekla je Gojković.

Parlament je, kaže, obezbedio sve mere koje su potrebne da se na bezbedan način održi zasedanje u specifičnim epidemiološkim uslovima.

Objasnila je da će sutra svi morati da prođu kroz sigurnosna vrata i da će im biti merena temperatura, posle čega će dobiti maske i rukavice. "Posebne mere smo preduzeli u sali u kojoj očekujemo veći broj poslanika", rekla je Gojković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track