UDS: U Narodnoj skupštini borićemo se za modernu i evropsku Srbiju
Foto: UDS Printscreen

saopštenje

UDS: U Narodnoj skupštini borićemo se za modernu i evropsku Srbiju

Politika -

Narodni poslanik Ujedinjene demokratske Srbije Marko Đurišić izjavio je danas da će poslanici sa liste UDS, koju čine Pokret „Srbija 21“, Vojvođanski front sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine na čelu, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, učestvovati u radu Skupštine Srbije. On je na konferenciji za novinare u holu republičkog parlamenta rekao da će oni na odgovoran i ozbiljan način diskutovati o svemu onome što se dešavalo u prethodna dva meseca, a i o onome što nas čeka u budućnosti. Kako je rekao, oni smatraju da je parlament mesto gde se vode ozbiljne političke debate, a svojim radom će pokazati i na koji način to treba raditi.

Đurišić je istakao da su dve teme – zdravlje građana i ekonomija – ono što nas čeka u budućnosti.

- Zdravlje građana ne može da bude žrtva u budućnosti zdravstvenog populizma i potrebne su ozbiljne, pravovremene i dobro promišljene mere o tome na koji način će država voditi računa o zdravlju svakog građanina i na koji način će građani imati pristup zdravstvenom sistemu. Napretka u ovoj oblasti, kao i ekonomskog napretka ne može biti bez bržih evrointegracija, jer jedini je to način da Srbija postane istinska demokratska zemlja i zemlja u kojoj vlada vladavina prava. Ekonomske mere koje su preduzete i koje će se preduzimati u budućnosti nisu na najbolji način promišljene i neće odgovoriti na sve probleme sa kojima ćemo se suočiti vrlo brzo, a sa kojima se veliki broj građana i danas suočava. Biće potrebno uključiti sve ljude u Srbiji, svo znanje koje postoji u privredi i akademskoj zajednici da se osmisle prave ekonomske mere koje će pokrenuti ekonomiju Srbije i smanjiti posledice štete koja ja nastala – ukazao je on.

Narodna poslanica Tatjana Macura je istakla da poslanici UDS-a nisu imali dilemu da li treba učestvovati u radu ove sednice, ali da imaju primedbe na njen format. Zamerila je što sednica nije zakazana u roku koji je predviđen Ustavom Republike Srbije, a to je 48 sati od proglašenja vanrednog stanja. Navela je i da, ako je sednica mogla da se organizuje u roku od par dana i danas se održi, to je moglo učiniti i u roku koji je predviđen Ustavom Republike Srbije.

Macura je navela i da su izostala poslanička pitanja, a danas je utorak, dan kada poslanici mogu Vladi Srbije da postave pitanja koja možda i nisu u vezi sa koronom, a tiču se života građana.

- Takođe, uoči ove sednice, ono što jeste deo standardne procedure, izostale su i sednice nadležnih odbora koje bi trebalo da se bave merama koje su u međuvremenu donete kao i ovim zakonom koji se nalazi na predviđenom dnevnom redu. U vezi sa dnevnim redom, poslanici UDS oštro negoduju što se dve veoma važne tačke nalaze u objedinjenoj raspravi danas i s tim u vezi mi smo pokušali da otklonimo, na neki način, ovaj veliki problem, a to je da ponudimo rešenje i da tražimo od predsednice Narodne skupštine da se duplira vreme za raspravu, kako bismo imali dovoljno vremena da govorimo o svim tačkama koje se nalaze u predlogu zakona – naglasila je Macura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track