VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ČEN BO: Mnogo su nam kineski stručnjaci pomogli, ni u jednoj zemlji nisu ostali 6 nedelja
Foto: Printscreen

deo tima kineskih eksperata danas se vraća u Kinu

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ČEN BO: Mnogo su nam kineski stručnjaci pomogli, ni u jednoj zemlji nisu ostali 6 nedelja

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo, kako bi razgovarali o rezultatima zajedničke borbe protiv epidemije korona vurusa u Srbiji i pomoći koju je Kina pružila našoj zemlji.

Nakon sastanka sa ambasadorkom Čen Bo , predsednik Vučić se obratio sledećim rečima:

- Imao sam kvalitetan sastanak sa ambasadorkom Kine, ali i sa kineskim stručnjacima. Mnogo su nam kineski stručnjaci pomogli, ni u jednoj zemlji nisu ostali 6 nedelja! Nigde nisu ostali toliko da pomognu, i epidemiološki, i psihološki, da znamo da nismo sami.

Bili su, kaže, u gotovo svim gradovima, dva puta u Nišu, kad god je tamo bila krizna situacija, tražili kako da se poprave mere, da se bolnice dezinfikuju, poboljša disciplina.

Stručnjaci iz Kine su stigli u Srbiju 21. marta

-Bez porodica su već šest nedelja da bi pomogli Srbiji, naglasio je Vučić.

-Oni su tu već mesec dana, došlo je vreme da troje od njih ode nazad u Kinu, a tri lekara će ostati. Takođe, iz Kine će ovih dana stići nova tri kineska stručnjaka da nastave borbu sa nama. Svi kineski lekari su odobrili naše mere i što smo ljude stavili u karantin. Svi brojevi po gradovima su dobri, Niš se oporavio, Beograd je bolji nego juče, u Novom Sadu su fantastični rezultati već 10 dana, u Kragujevcu je situaciju veoma dobra - rekao je predsednik.

-Današnji rezultati testiranja su najbolji do sada, svega tri odsto zaraženih.

Šest najeminentnijih kineskih eksperata koji su se u Vuhanu borili protiv zarazne bolesti Kovid-19 stigli su u Srbiju 21. marta, kada je iz Kine dopremljen i prvi kontigent medicinskog materijala i opreme. Kako je ranije najavljeno, deo tima kineskih eksperata danas se vraća u Kinu.

Predsednik se zahvalio na "Vatrenom oku" koje fantastično radi i ističe da će Srbija testirati još više ljudi.

foto: Printscreen

- Hvala vam na "Vatrenom oku", ova laboratorija fantastično radi, želimo da napravimo najsavremeniju laboratoriju za istraživanje. Srbija će sve više ljudi testirati. Prema testovima, od noćas 43 osobe iz Gerontološkog centra Niš su ukupno preminule, tako da zaraza prema tim podacima je ispod tri odsto. To su rezultati mera koje smo preduzimali... Zato su važne mere, mnogo je važno što su danas na snazi mere - istakao je Vučić.

Ekonomski rast Srbije

Predsednik Srbije je istakao da je u toku ove krize razgovarao telefonom sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

- Želim da vas obavestim da je Srbiji ponuđeno počasno mesto na Šangaj ekspou u novembru. U 2019. godini smo imali najveću trgovinsku razmenu sa Kinom, a u prva tri meseca ove godine imamo povećanje u odnosu na najbolju godinu - rekao je Vučić i dodao da se Srbija ponosi time.

Stižu i dva voza sa robom i opremom iz Kine

Predsednik Aleksanadar Vučić najavio je da će u Srbiju u narednom periodu, stići dva voza iz Kine, sa različitom robom i opremom.

- Ponosan sam što sam tokom ove krize razgovarao sa predsednikom Kine Si Đinpingom, rekao je Vučić nakon razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

-Očekujemo dva voza, od po 40 vagona, da uskoro, oko 9. maJa, krenu iz Kine i da za 20-ak dana dođu u Srbiju sa robom i opremom, medicinskom, ali i po ranijim ugovorima iz drugih oblasti, rekao je Vučić.

On je podsetio da je kineska vlada Srbiji omogućila nabavku opreme pod povoljnim cenama, kliničke respiratore i drugo, te podsetio da bez pomoći Kine, ne bismo mogli ovako da se borimo protiv Kovida 19.

- To je za nas u tom trenutku bio spas i nećemo to zaboraviti, rekao je Vučić.

Srbija prva zemlja po stopi rasta

Vučić kaže da ako se budemo ponašali ozbiljno i odgovorno nećemo imati negativan rast ove godine, što je garancija da ćemo biti najbolji u Evropi u ovoj godini.

-Veliko hvala i poseban pozdrav kineskom predsedniku Si Đi Pingu. Takođe sam siguran da ćemo biti prva zemlja po stopi rasta u toku ove godine, i za to su posebno zaslužni građani naše divne Srbije. Ekonomski smo čvrsto dočekali ovakvu situaciju, i tako ćemo se ubuduće suočavati sa svim problemima. U amju će sve da radi i verujem da ćemo i drugi kvartal proći čak i bez minusa ili čak minimalnim minusom, zaključio je Vučić na kraju razgovora i reč prepustio ambasadorki Kine Čen Bo.

Čen Bo: Zajedno smo prevazišli veliki problem

foto: Predsedništvo Srbije

- Rame uz rame smo u ovoj pošasti. U više navrata su razmenjena pisma, obavljeni telefonski razgovori između predsednika ove dve države i zajedno smo prevazišli poteškoće, rekla je ambasadorka nakon što je čestitala 1. maj.

-Danas je u toku sastanka razmenjeno i mišljenje o toku dalje bilateralne saradnje, i postoji uverenje da ćemo biti i veliki partneri na putu ekonomskog oporavka, rekal je ambasadorka.

Šest najeminentnijih kineskih eksperata pomogali Srbiji

Sastanku sa kineskim lekarima prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Šest najeminentnijih kineskih eksperata koji su se u Vuhanu borili protiv zarazne bolesti Kovid-19 stigli su u Srbiju 21. marta, kada je iz Kine dopremljen i prvi kontigent medicinskog materijala i opreme.

Kako je ranije najavljeno, deo tima kineskih eksperata danas se vraća u Kinu.

Kineski stručnjaci su tokom boravka u Srbiji obilazili kovid bolnice širom zemlje i srpskim kolegama prenosili svoja iskustva u prevenciji i suzbijanu epidemije, a pomagali su i u pokretanju laboratorije Vatreno oko u Kliničkom centru Srbije, koja je donacija Kine.

Član tima kineskih stručnjaka za borbu protiv korona virusa Guo Jubjao rekao je ranije da mu je zadovoljstvo što je deo tima koji je kineska vlada poslala u Srbiju i istakao da su u svakom gradu i instituciji srpski lekari bili spremni na saradnju i razmenu iskustava.

"Prihvaćni su svi naši predlozi, uključujući formiranje privremenih bolnica i način lečenja teških pacijenata obolelih od korona virusa, korišćenje zaštitne opreme za medicinske radnike…Svaki put smo naišli na pozitivan odziv kolega i mere su sprovodene kako treba", naveo je Guo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track