PARLAMENTARNI I LOKALNI IZBORI 21. JUNA: Vučić posle dogovora sa predstavnicima opozicije doneo ovu odluku
Foto: Tanjug Printscreen

idemo na birališta

PARLAMENTARNI I LOKALNI IZBORI 21. JUNA: Vučić posle dogovora sa predstavnicima opozicije doneo ovu odluku

Politika -

- Izbori u Srbiji, parlamentarni i lokalni, biće održani 21. juna, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa predstavnicima devet političkih lista koje su najavile učešće na izborima.

Izbori su demokratsko pravo i najviši interes građana i države Srbije da izaberu skupštinu i druge organe vlasti, rekao je Vučić i istakao da će se, u vezi sa izbornom kampanjom, slušati preporuke struke.

foto: Tanjug Printscreen

Vučić je rekao da će u sredu, ako sve bude kako se očekuje, Skupština Srbija ukinuti vanredno stanje, te se postavilo pitanje održavanja izbora, koji su prvobitno bili raspisani za 26. april, pa odloženi zbog epidemije Kovida 19.

"Mi smo prihvatili ideju nekih političkih stranaka, koje su tražile dodatnih pet dana, za izborne radnje, u skladu sa zakonom, da imaju 38 dana do tada. Izbori će biti 21. juna", rekao je Vučić.

Reč je o parlamentarnim i lokalnim izborima u većem broju lokalnih samouprava.

Vučić je istakao da je dogovoreno da se po pitanju predizborne kampanje i izbora sluša preporuka lekara.

foto: Tanjug Printscreen

"Razgovarali smo o svemu i ravnomernosti u predstavljanju, o javnim skupovima. Dogovorili smo da ćemo poštovati preporuke struke. U maju neće biti velikih skupova, posebno ne u zatvorenom, a u junu čekaćemo mišljenje epidemiologa. Neki se nadaju da će biti mogući skupovi, ali moguće je i da ih ne bude. To neće zavisiti od nas, već zdravlja nacije, i nivoa epidemije sa kojem ćemo se suočavati", objasnio je on.

Vučić je kazao da postoji jedan problem, a to je dostupnost notara u uslovima daljeg postojanja bilo kakvih vanrednih mera, zbog čega je dogovoreno, a svih devet lista koje su skupile potpise po težoj proceduri, da i opštinski overitelji vrše overu potpisa i to ne samo za lokalne izbore.

Kaže da je bilo i razgovora o atmosferi, pri čemu je naglasio da je njemu kao predsedniku važno da posle ovog teškog vremena, kroz koje smo prošli pokušamo da obezbedimo demokratsku atmosferu i izaberemo rukovodstvo, a potom po izboru skupštine vladu, koja će da služi interesima građana Srbije.

Rekao je da će zamoliti notare i njihovu komoru da pomognu i što je moguće više ubrzaju sve procedure, iako već rade svoj posao dobro.

foto: Tanjug Printscreen

"Ono gde postoji veća gužva i problemi su na lokalnim izborima, gde je teže prikupiti potpise, a veliki su ih već prikupili. Takvi su zakoni, i mi smo ih preuzeli iz prethodnog perioda. Nemoguće je sustsinski menjati velike stvari, možemo samo tehničke", naveo je on.

Kazao je da će se doneti uputstvo za sprovođenje izbora, pri čemu će biti konsultovaniepidemiolozi kako i na koji način, posebno na početku izbornog procesa, obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji, a onda tokom samog izbornog postupka procenjivati sa lekarima kako i na koji način to sprovesti.

"Ovo je naša demokratska obaveza, pravo. Najviši interes Srbije i građana je da izaberu Narodnu skupštinu i rukovodstvo. Kao predsednik Republike želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izborima, da budu zadovlojni svojim radom i mogućnošću da predstavee planove i programe", istakao je on.

Vučić je kazao da će lično pokušati i zamoliti svoje saradnike u organima vlasti da duhom tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti odišu u ovoj izbornoj kampanji.

"Znam kako izgledaju političke strasti i kako se neki dovijaju da dođu do glasova, ali obaveza je nas da se tako ponašamo", podvukao je on.

foto: Tanjug Printscreen

Preneo je da su današnjem sastanku prisustvovale partije koje su najavile učešće na izborima, i one koje su to želele, bilo iz vlasti ili opozicije, a razmenjeni su stavovi o svemu što je urađeno u prethodnom periodu od prethodnog sastanka, od kojeg je prošlo gotovo mesec i po dana.

"Ocenili smo prethodni period i razgovarali o tome koji je najbolji način da se, uz poštovanje Ustava i zakona izađe na izbore", rekao je Vučić u obraćanju nakon sastanka.

Vučić osudio napade na novinarku lista Jedinstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas napade na društvenim mrežama na novinarku prištinskog lista Jedinstvo Radu Komazec i istakao da je agresivno i nepristojno ponašnje prema onima koji misle drugačije, izgleda, posebno na ceni.

"Molim vas da se osećate sigurno, kao i oni koji drugačije misle od mene, jer to je naša dužnost, da im obezbedimo da se osećaju sigurno", poručio je Vučić novinarki Jedinstva.

Komazec je zapitala da li je na sastanku sa predstavnicima stranaka bilo reči o atmosferi u društvu i da li je moguće stati na put svima koji prete i provlače kroz blato one koji ne misle kao oni, dodajući da je to osetila lično na svojoj koži, uprkos tome što list Jedinstvo nikada nema negativne tekstove o srpskoj opoziciji, a Vučić je rekao da mu je lično žao što se to dogodilo.

Ako je neko svojom pismešću ili obrazovanjem pokazao da zaslužuje mesto u novinarstvu onda ste to vi i vaša kuća, dodao je Vučić.

foto: Tanjug Printscreen

"Neretko vas je sramota kako se neki obraćaju damama i mene je sramota u njihovo ime", kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da veruje da naš narod na KiM dobro zna šta i kako radi list Jedinstvo.

List Jedinstvo saopštio je 2. maja da je novinarka tog medija Rada Komazec, nakon što je gostovala u TV emisiji "Utisak nedelje", suočena sa brojnim napadima na društvenoj mreži Tviter i da je dovedena u životnu opasnost.

Ako hoće da me sruše, nek se drže zakona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas delu opozicije, koja je ranije najavila bojkot, da izađe na izbore i iskoristi, kako je naveo, nezadovoljstvo građana uvođenjem vanrednog stanja.

"Vidim da se lome da li da izađu. Imaju veliku šansu, ja ih pozivam da to iskoriste, narod je nezadovoljan, ne može da razume da smo štitili njihovo zdravlje, da nismo iz hira uveli vanredno stanje, neka to iskoriste, želim im uspeh", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima devet političkih lista koje su najavile učešće na izborima.

Upitan o najavama dela opozicije da će se okupiti večeras i demonstracijama koje su najavljene za 7. maj, te da li očekuje dodatne napade iz opozicije nakon što je odlučeno da izbori budu 21. juna, Vučić je poručio da svako treba da radi svoj posao, a da će on da gleda kako da otvori novi naučno- tehnološki centar u Nišu, u Kragujevcu, kako da dovede nove investitore...

foto: Tanjug Printscreen

"Oni neka gledaju kako će da me sruše, nemam problem, jedino moraju da se drže zakona, tu nema neke filozofije", rekao je Vučić i istakao da se vlast dobija na izborima.

Komentarišući najavljena okupljanja, Vučić je rekao da ih se ne plaši.

"Da li će da viču? Pa, kako će da viču, misliće na moju decu, neće valjda moja deca da slušaju Vučiću pederu, lopove, ludaku, pa sve su to slušali na televizijama, a ne preko zvučnika u jednom delu grada", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima, a tema sastanka biće pitanje nastavka izbornih radnji i održavanja izbora.

foto: Tanjug Printscreen

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

foto: Tanjug Printscreen

Na sastanak su stigli lider socijalista Ivica Dačić, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predsednik DS S Miloš Jovanović, član Predsedništva pokreta Metla Novica Antić, predsednik Nove stranke Zoran Živković i njegov saradnik Aris Movsesijan.

foto: Tanjug Printscreen

U Palati Srbija su i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, predstavnica Zavetnika Milica Đurđević, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, , Žika Gojković iz POKS.

Prisutni su i Marko Đurišić iz organizacije "Srbija 21", Bojan Kostreš iz LSV, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapcih, Milan Stamatović iz "Zdrave Srbije", predsednik i potpredsednik SVM Ištvan i Balint Pastor, kao i predstavnici Pokreta "1 od 5 miliona".

foto: Tanjug Printscreen

Nakon sastanka su planirane izjave za medije.

U Palati je inače posle dužeg vremena prisutan veliki broj medijskih ekipa.

Predsednik Vučić je sinoć rekao da bi izbori mogli da budu 14. ili 21. juna i potvrdio da će danas o svemu u vezi izbora razgovarati sa predstavnicima opozicije.

"Od njih zavisi, spreman sam da idem i na 14. jun", objasnio je on.

On je u subotu rekao da postoje jasni ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora, koji se moraju poštovati.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track