VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSEDNICOM GRUZIJE: Za pobedu nad koronom i jaču saradnju dveju zemalja
Foto: Tanjug Printscreen

TELEFONSKI SASTANAK

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSEDNICOM GRUZIJE: Za pobedu nad koronom i jaču saradnju dveju zemalja

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Gruzije Salomom Zurabišvili o pandemiji korona virusa, odnosima dve zemlje i evropskim integracijama.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će se Srbija i Gruzija uskoro izboriti sa epidemijom korona virusa i vratiti u normalne životne i ekonomske tokove, što bi omogućilo i intenziviranje saradnje dveju zemalja.

On je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja diplomatske kancelarije Gruzije u Beogradu, jer to omogućava direktnu komunikaciju dveju zemalja i dogovore o različitim aktivnostima koje doprinose razvoju bilateralnih odnosa.

Vučić je najavio i da će uskoro, sa istim ciljem, u Tbilisiju biti otvorena diplomatska kancelarija Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio predsednici Zurabišvili na principijelnom stavu Gruzije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i glasajući protiv članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

U isto vreme je istakao principijelnu poziciju naše zemlje da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić i predsednica Zurabišvili razgovarali su i o evropskim integracijama, izrazivši međusobnu podršku na evropskom putu, odnosno u saradnji sa Evropskom unijom, koju Gruzija ostvaruje kroz program Istočnog partnerstva.

Dvoje državnika su izrazili zadovoljstvo što je prošle godine počeo sa radom Mešoviti komitet za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, jer potencijali za saradnju u toj oblasti nisu iskorišćeni i robna razmena je skromna.

Oni su se saglasili da prioritet ima saradnja u oblasti energetike, poljoprivrede, građevine, turizma i informacionih tehnologija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić je rekao predsednici Zurabišvili da je očekuje u Srbiji krajem juna, kako bi zajedno obeležili godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track