BITNA PROMENA IZBORNIH RADNJI: Kampanja na internetu, na glasanje s maskama
Foto: Nebojša Mandić

Oprezno

BITNA PROMENA IZBORNIH RADNJI: Kampanja na internetu, na glasanje s maskama

Politika -

Od­go­vor­no: Iz RIK na­ja­vlju­ju da će se oslo­ni­ti na pre­po­ru­ke zdra­v­stve­nih vla­sti ko­je se ti­ču za­šti­t­ne opre­me, spro­je­va i bo­k­so­va, a ra­z­ma­tra­će se i me­đu­na­rod­na isku­stva. Ak­ti­v­nos­ti će bi­ti sko­ro bez skupova

Pre­di­zbor­na ka­m­pa­nja bi­će na­sta­vlje­na sle­de­će ne­de­lje, ali će epi­de­mio­lo­ška si­tua­ci­ja di­k­ti­ra­ti bu­kval­no sve izbor­ne ra­d­nje. Već sad je ja­sno da će, zbog epi­de­mi­je ko­ro­na­vi­ru­sa, izbo­ri 21. ju­na bi­ti sa­svim dru­ga­či­ji od svih do­sad.

I epi­de­mio­lo­zi i or­ga­ni­za­to­ri izbo­ra za Ku­rir pro­ce­nju­ju da će stra­na­č­ki mi­ti­n­zi mo­žda bi­ti do­zvo­lje­ni u fi­ni­šu ka­m­pa­nje, pa će za­bra­na oku­plja­nja pre­se­li­ti ma­j­ske pre­di­zbor­ne ak­ti­v­nos­ti na in­te­r­net.

Oba­ve­zna zaštita

Ka­ko ka­žu, i čin gla­sa­nja ra­zli­ko­va­će se od uo­bi­ča­je­nog po­što će na bi­ra­li­šti­ma ve­ro­vat­no bi­ti pos­ta­vlje­ne im­pro­vi­zo­va­ne ka­bi­ne za gla­sa­nje, a bi­ra­či i čla­no­vi bi­ra­č­kih od­bo­ra mo­ra­će da no­se za­šti­t­ne ma­ske i ru­ka­vi­ce.

foto: Marina Lopicic

Član Re­pu­bli­č­ke izbor­ne ko­mi­si­je (RIK) Mi­lj­kan Kar­li­čić obja­šnja­va da će na sed­ni­ca­ma ovog te­la sva­ka­ko bi­ti ra­z­ma­tra­ne pre­po­ru­ke zdra­v­stve­nih vla­sti ko­je se ti­ču ma­ski, ru­ka­vi­ca, spre­jova, bo­k­so­va...

- Uze­će­mo u ob­zir i me­đu­na­rod­na isku­stva. Na­rav­no, na­da­mo se da će do da­na gla­sa­nja epi­de­mi­ja bi­ti sa­svim sa­vla­da­na. Što se ti­če pri­ku­plja­nja pot­pi­sa, zna­ča­j­no je što će ove­ru mo­ći da vr­še i op­štin­ske slu­žbe, a ne sa­mo no­ta­ri. Sed­ni­ca­ma RIK će mo­žda pri­su­stvo­va­ti sa­mo član ili nje­gov za­me­nik, a ne obo­ji­ca, kao do­sad. Sli­č­no re­še­nje tre­ba pri­me­ni­ti i u ra­du bi­ra­č­kih od­bo­ra i po­jed­nos­ta­vi­ti pri­ku­plja­nje do­ku­men­ta­ci­je. Na pri­mer, su­vi­šno je od kan­di­da­ta za­h­te­va­ti tri do­ku­men­ta, jer je do­vo­ljan sa­mo je­dan o bi­ra­č­kom pra­vu - oce­nju­je Kar­li­čić za naš li­st.

foto: Printscreen Youtube

Ma­nje skupova

Epi­de­mio­log Zo­ran Ra­do­va­no­vić ka­že da je to­kom izbor­nih ra­d­nji mo­gu­će sve­sti ri­zik na mi­ni­mum, što zna­či ma­nje sku­po­va, a vi­še on­la­jn ka­m­pa­nje.

- Izbo­ri je­su do­dat­ni ri­zik, s ob­zi­rom na tre­nu­t­nu epi­de­mio­lo­šku si­tua­ci­ju, ali ako pri­me­ni­mo pa­me­t­ne me­re, svi će bi­ti bez­bed­ni. Osim ma­ski i ru­ka­vi­ca, mo­ra se i pri­li­kom gla­sa­nja i pri­li­kom pri­ku­plja­nja pot­pi­sa obez­be­di­ti odr­ža­va­nje di­sta­n­ce na bi­ra­li­šti­ma, po­put onih re­do­va u sa­mo­po­slu­ga­ma. Je­ste ko­m­pli­ko­va­no, ali je te­h­ni­č­ki mo­gu­će - sma­tra on.

foto: Zorana Jevtić

I Bo­jan Kla­čar iz Ce­si­da oče­ku­je pri­la­go­đa­va­nje svih ak­te­ra u izbor­nom pro­ce­su:

- Vi­de­će­mo da li će dr­ža­va pra­vi­ti bo­k­so­ve za gla­sa­nje, ka­ko je bi­lo u Ju­žnoj Ko­re­ji, da li će odvo­ji­ti sta­ri­je od 65 go­di­na ili one ko­ji su pre­le­ža­li ko­ro­nu. Ka­m­pa­nja će, u sva­kom slu­ča­ju, mo­ra­ti da bu­de bez kon­ta­ka­ta s bi­ra­či­ma.

Sku­p­šti­na da­nas o uki­da­nju va­n­red­nog stanja

NA­STA­VAK PRE­DI­ZBOR­NE KA­M­PA­NJE 11. MAJA

Sku­p­šti­na Sr­bi­je tre­ba­lo bi na da­na­šnjoj sed­ni­ci da izgla­sa uki­da­nje va­n­red­nog sta­nja, ko­je je uve­de­no 15. mar­ta zbog epi­de­mi­je ko­ro­na­vi­ru­sa. Po­sla­ni­ci će gla­sa­ti i o Pred­lo­gu za­ko­na o va­že­nju ured­bi ko­je su do­ne­te to­kom va­n­red­nog sta­nja, a ko­jim je pre­dvi­đe­no i da na­dle­žne izbor­ne ko­mi­si­je u po­ne­de­ljak, 11. ma­ja, do­ne­su re­še­nje o na­sta­v­ku izbor­nih ra­d­nji za par­la­men­tar­ne, po­kra­jin­ske i lo­kal­ne izbo­re. To zna­či da je stran­ka­ma na ra­spo­la­ga­nju još ne­pu­nih še­st ne­de­lja za pre­di­zbor­nu ka­m­pa­nju, s ob­zi­rom na to da su 11 da­na već po­tro­ši­le pre va­n­red­nog sta­nja.

PSG pro­me­nio odlu­ku o bojkotu

TRI­FU­NO­VIĆ IZLA­ZI NA IZBORE

foto: Nemanja Nikolić

Po­kret slo­bod­nih gra­đa­na (PSG), ko­ji vo­di Se­r­gej Tri­fu­no­vić, iza­ći će na par­la­men­tar­ne izbo­re upr­kos ra­ni­joj odlu­ci o bo­j­ko­tu. Izla­zak na izbo­re ju­če je po­dr­ža­la ve­ći­na po­ve­re­ni­ka op­štin­skih od­bo­ra PSG, a odlu­ka će bi­ti obja­vlje­na u če­tvr­tak, kad je po­tvr­di Pred­sed­ni­štvo po­kre­ta.

MA­RI­JA OBRA­DO­VIĆ, SNS

Stro­go će­mo po­što­va­ti sa­ve­te struke

foto: Privatna arhiva

- Mi kao stran­ka ne­će­mo izla­zi­ti s pla­no­vi­ma i de­ta­lji­ma ve­za­no za pre­di­zbor­nu ka­m­pa­nju dok se i zva­ni­č­no ne uki­ne va­n­red­no sta­nje. Ono što mo­gu da ka­žem je­ste da će se sve ak­ti­v­nos­ti oba­vlja­ti uz stro­go pri­dr­ža­va­nje sa­ve­ta me­di­cin­ske stru­ke, epi­de­mio­lo­ga, zbog zdra­v­stve­ne bez­bed­nos­ti gra­đa­na.

IVI­CA DA­ČIĆ, SPS

Dru­ga­či­je i izazovnije

foto: Marina Lopičić

- Ka­m­pa­nja će sva­ka­ko bi­ti dru­ga­či­ja i iza­zov­ni­ja zbog spe­ci­fi­č­ne si­tua­ci­je iza­zva­ne ko­ro­na­vi­ru­som. Fo­kus će bi­ti na pla­no­vi­ma za da­lji eko­no­m­ski i pri­vred­ni ra­st, te bo­lji­tak svih gra­đa­na Sr­bi­je, a ak­ti­v­nos­ti će­mo or­ga­ni­zo­va­ti u skla­du s bez­bed­no­snim pre­po­ru­ka­ma me­di­cin­ske stru­ke.

MI­LOŠ JO­VA­NO­VIĆ, ME­TLA 2020

Da­j­te nam vi­še mi­nu­ta na RTS

foto: Kurir

- Ka­m­pa­nja Po­kre­ta Me­tla 2020 bi­će pr­ve­n­stve­no me­di­j­ska, a ne te­re­n­ska, i s tim u ve­zi smo tra­ži­li da se po­ve­ća broj mi­nu­ta po­li­ti­č­kog pro­gra­ma na Jav­nom se­r­vi­su, ali i da se da sna­žna su­ge­sti­ja ko­me­r­ci­jal­nim te­le­vi­zi­ja­ma da isto po­ja­ča­ju taj se­g­ment pro­gra­ma ka­ko bi gra­đa­ni mo­gli da se upo­zna­ju s na­šim pro­gra­mom.

ALE­K­SAN­DAR ŠA­PIĆ, SPAS

U gra­ni­ca­ma do­brog ukusa

foto: Zorana Jevtić

- Ci­lj ka­m­pa­nje bi­će nam, kao i svi­ma, da se pred­sta­vi­mo gra­đa­ni­ma na što kva­li­te­t­ni­ji na­čin, a uzi­ma­ju­ći, na­rav­no, u ob­zir tre­nu­t­ne oko­l­nos­ti. Bi­će sva­ka­ko vr­lo spe­ci­fi­č­na ka­m­pa­nja po mno­go če­mu i tru­di­će­mo se da ne pre­đe­mo gra­ni­cu do­brog uku­sa, jer lju­di­ma u ovoj si­tua­ci­ji si­gu­r­no ni­je do po­li­ti­č­ke ka­m­pa­nje.

MA­R­KO ĐU­RI­ŠIĆ, UDS

Al­te­r­na­ti­v­ni načini

foto: Marina Lopičić

- Na­ša ka­m­pa­nja će osta­ti fo­ku­si­ra­na na gra­đa­ne ko­ji su proe­vro­p­ski, de­mo­krat­ski ori­jen­ti­sa­ni i že­le sme­nu re­ži­ma, sa­mo će­mo u skla­du sa oko­l­nos­ti­ma bi­ra­ti na­či­ne ko­mu­ni­ka­ci­je. Gle­da­će­mo sva­ka­ko da isko­ri­sti­mo sav pros­tor ko­ji nam se otvo­ri u me­di­ji­ma, ko­jeg ne ve­ru­jem da će bi­ti pu­no, te će­mo se okre­nu­ti i al­te­r­na­ti­v­nim na­či­ni­ma.

Kurir.rs/ I. Klja­jić - I. Žigić Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track