VUČIĆ URUČIO BOCAN HARČENKU PISMO ZA PUTINA: Čestitka za 75 godina od pobede nad fašizmom FOTO
Foto: Printscreen/Instagram buducnostsrbijeav

sastanak u zgradi Generalnog sekretarijata

VUČIĆ URUČIO BOCAN HARČENKU PISMO ZA PUTINA: Čestitka za 75 godina od pobede nad fašizmom FOTO

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku pismo za predsednika Vladimira Putina, u kome mu čestita jubilarnih 75 godina od pobede nad fašizmom.

Vučić u čestitki navodi da je Dan pobede jedan od najsvetlijih datuma u istoriji čovečanstva i simbol nepokornosti slobodarskog duha naših slavnih predaka.

"Čast mi je što su naši narodi zajedno prošli teška iskušenja u plemenitoj misiji da oslobode svet od najvećeg zla dvadesetog veka, pregazivši strah i prezrevši smrt. Zato doveka imamo dužnost da čuvamo uspomenu na njihovu nadljudsku borbu, na strani pravde i istine", naveo je Vučić, prenosi Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

On je poručio da su Srbija, Rusija i svet sada ponovo zajedno u borbi, ovaj put sa nevidljivim neprijateljem, korona virusom, koji ne zna za granice.

On je izrazio saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti KOVID-19 u Rusiji i nadu za brz oporavak obolelih.

Istovremeno, zahvalio je Putinu što je, u trenucima najvećeg izazova za Rusiju, iskazao brigu za Srbiju i što je pokazao ljudsku i državničku solidanornost upućivanjem velikodušne medicinske pomoći i tima Oružanih snaga Ruske Federacije.

"Za nas je to potvrda Vašeg ličnog odnosa prema Srbiji, kao i potvrda izvanrednih strateških odnosa i najbližeg prijateljstva naših dveju zemalja. Naši odnosi se temelje na poštovanju, razumevanju i uzajamnoj podršci, što pokazuje i aktivna podrška Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, na kojoj smo iskreno zahvalni", navodi se u čestitki predsednika Vučića predsedniku Putinu.

Vučić je Putinu poželeo i da nastavi da ostvaruje planove za budućnost Rusije, obezbeđujući joj siguran put napretka.

Ambasador Bocan-Harčenko je zahvalio na pismu i naveo da će Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, biti dostojanstveno obeležen, kao i to da Ambasada Ruske Federacije, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i gradskim vlastima u Beogradu, priprema niz manifestacija, u skladu sa okolnostima.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su razgovarali o bilateralnim odnosima Srbije i Rusije i izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o regionalnoj situaciji, posebno o Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track