VUČIĆ OBJAVIO AUTORSKI TEKST U AMERIČKIM MEDIJIMA: Hvala svima koji su nam pomogli, Srbija ostaje na evropskom putu
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

reakcija predsednika

VUČIĆ OBJAVIO AUTORSKI TEKST U AMERIČKIM MEDIJIMA: Hvala svima koji su nam pomogli, Srbija ostaje na evropskom putu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je u autorskom tekstu na portalu "US news" da su Kina, Evropa i SAD pomogle mnogim zemljama u okviru "korona virus diplomatije" ali da su neke od zemalja, popust Srbije, nepravedno dovedene u pitanje zbog spremnosti da zatraže pomoć i dobiju podršku raznih partnera tokom pandemije korona virusom. Predsednik je naglasio da su od proglašenja pandemije Kina, Evropoa i SAD pomogle mnogim zemljam

"Sredinom marta Evropska unija naglo je postavila zabrane na izvoz određene medicinske opreme u zemlje koje nisu članice EU. Kao formalni kandidat za pristupanje EU, ali još uvek ne i punopravan član, Srbiji je bilo teže da sarađuje sa svojim evropskim susedima u pristupu zalihama neophodnim za spašavanje života svojih građana.

"Istovremeno, Kina je počela da nudi Srbiji ove kritične zalihe i druge oblike pomoći. Mogućnosti Kine da pruži pomoć bili su logični, jer je izlazila iz krize baš kad se širenje korona virusa pojačavalo širom Evrope i Sjedinjenih Država. Kako se stopa zaraze usporavala u Kini, tako se oslobađao višak opreme i medicinske stručnosti koja se mogla rasporediti na bilo koje drugo mesto širom sveta. Zaista, Srbija je pozdravila ovu podršku", napisao je Vučić.

"Pored vitalnih stvari kao što su ventilatori i lična zaštitna oprema, Kina je Srbiji poslala i tim medicinskih stručnjaka iz Vuhana, koji su imali višemesečno iskustvo na terenu u borbi sa smrtonosnim virusom. Pošto je Kina mesecima pre Evrope i svih država bila globalni epicentar korona virusa, nijedna druga država, uključujući evropske i američke partnere Srbije, nije stekla ovo iskustvo i lekcije u suzbijanju bolesti. Mi smo duboko zahvalni predsedniku Si Đinpingu na njegovom angažmanu", dodaje se u tekstu.

Vučić dodaje da Kina nije jedina zemlja koja je pomogla Srbiji u kriznom trenutku a da Brisel, pored toga što je zadržana zabrana izvoza sanitetskog materijala, sada nudi dragocenu podršku Srbiji i regionu.

"Njegova pomoć iznosi 41 milion dolara neposredne pomoći zapadnom Balkanu u rešavanju vanrednih situacija u zdravstvu i preusmerenih 406 miliona dolara za ublažavanje ekonomskih posledica zbog korona virusa, uključujući 85 miliona dolara samo za Srbiju", naglašava predsednik.

"U finansijskom smislu, EU je najveći donor u podršci napora Srbije protiv korona virusa od proglašenja pandemije, ali Brisel je pomagao Srbiji da se pripremi za korona virus i pre globalnog širenja bolesti COVID-19. Tokom proteklih 20 godina, EU je obezbedila više od 490 miliona dolara bespovratnih sredstava i kredita za zdravstveni sistem Srbije, što uključuje isporuku preko 250 vozila hitne medicinske pomoći, od kojih polovina poseduje ventilatore za spasavenje života", napisao je Vučić.

Predsednik je naglasio i da su SAD, u poslednje dve decenije, dale više od milijardu dolara pomoći Srbiji a da su nam tokom pandemije isporučili i 6.000 testova za korona virus. "Cenimo ovu podršku, posebno imajući u vidu ogromne izazove u vezi sa korona virusom sa kojima se suočavaju same SAD", dodao je predsednik.

U tekstu je naglasio da je Srbija pokušala da uzvrati na ove gestove sopstvenom podrškom, kao što je bio prevoz Amerikanaca iz Srbije u SAD o trošku naše zemlje, a što je naglasio u pismu zahvalnosti i državni sekretar Majk Pompeo.

"Štaviše, da bi pokazala solidarnost sa američkim narodom dok se suočavaju sa korona virusom, Srbija je osvetlila najprepoznatljivije znamenitosti Beograda bojama američke zastave", objasnio je Vučić dodavši da smo se na isti način solidarisali i sa Italijom, Španijom, Francusko, Kinom i brojnim zemljama koje su nas podržavale tokom pandemije.

"Ovo je duboko lična kriza za sva naša društva. Izgubio sam od korona virusa i svog najbližeg prijatelja iz detinjstva, a moj najstariji sin je bio zaražen", napisao je Vučić.

Predsednik je u autorskom tekstu objasnio da, kada je u pitanju spašavanje života građana, od Srbija i drugih regionalnih zemalja kojima je potrebna spoljna pomoć, ne treba očekivati da će odbiti ili smanjiti svoju zahvalnost bilo da ta legitimna podrška dolazi iz SAD, Kine, Evrope ili od negde drugde.

"Iako je Srbija zahvalna svim zemljama koje su nam pomogle da upravljamo posledicama koronavirusa, ovi akti podrške i humanosti neće uticati na naš ukupni put. Na zadovoljstvo nekih i razočaranje drugih, strateški cilj Srbije bio je, i ostaće punopravno članstvo u EU i postajanje još dinamičnijeg aktera u zajednici evropskih naroda", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/US News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track