Najnovije vesti

KAKO JE PUKLA TIKVA IZMEĐU LIDERA OPOZICIJE! RAZLAZ: Đilas se posvađao s Jeremićem zbog stranaca
Foto: Dado Đilas

Otkrivamo

KAKO JE PUKLA TIKVA IZMEĐU LIDERA OPOZICIJE! RAZLAZ: Đilas se posvađao s Jeremićem zbog stranaca

Politika
12:43h

Kulminacija... Lidera NS posebno razbesnelo kad su mu prenete poruke da on, zbog korupcionaških afera i načina na koji je vodio diplomatiju dok je bio ministar, ne može da bude glavni za kontakte opozicije sa stranim zvaničnicima

Stari sukob između osnivača Saveza za Srbiju Dragana Đilasa i Vuka Jeremića kulminirao je poslednjih dana ne samo na temu bojkota izbora već i na diplomatskom polju, koje je, kao poligon opozicije da potkopava vlast, postalo praktično nedostupno za lidera Narodne stranke i bivšeg šefa srpske diplomatije.

Izvor Kurira otkriva nove detalje koji su prethodili sklanjanju u stranu Jeremića i iskakanju Đilasa u prvi plan kad je reč o kontaktima s predstavnicima Evropskog parlamenta, ali i drugim međunarodnim akterima.

Sporedna uloga

- Diplomatski kontakti, kojima se Jeremić često hvali, jednostavno su se izgubili. Poznati skandali vezani za korupciju u vrhu Ujedinjenih nacija i niska pozicija na političkoj sceni u Srbiji potpuno su ga diskvalifikovali za ozbiljnog sagovornika. Videvši da gubi tu bitku s Đilasom, Jeremić je nedavno pokušao da predstavi da i dalje ima prijatelje među uticajnim ljudima u svetu. Međutim, realno se njegova diplomatska aktivnost svela na kontakte s profesorima, koje je nekada masno plaćao da pišu za Horizons, časopis koji izdaje njegova nevladina organizacija, ili da gostuju u Beogradu - objašnjava naš sagovornik.

Prema saznanjima Kurira, Jeremić se posebno razbesneo kad su mu prenete poruke da on može imati isključivo sporednu ulogu u održavanju kontakata srpske opozicije s adresama koja važe za takozvani međunarodni faktor.ž

foto: Beta Miloš Miškov

Korupcija i reputacija

- Između ostalih, takvu poruku je poslala poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon preko svojih saradnika. Iz EU krugova je zapravo sugerisano da Jeremić nikako nije dobar izbor za međunarodne komunikacije. Evropljani pamte da on, dok je vodio srpsku diplomatiju, nije imao dobar odnos sa EU diplomatama i političarima. Još važnije, Jeremićev kredibilitet je dramatično urušen otkako su počeli procesi protiv njemu bliskih saradnika, poput Patrika Hoa, Emilija Lozoje i drugih. Klupko oko Jeremića se prilično odmotalo i postoje u najmanju ruku indicije da je nemoguće da su svi oko njega pali, a da je on nevin. Kad su mu ljudi iz SZS preneli to zapažanje iz EU, Jeremić je poludeo od besa, pa je na jednom od sastanaka izbila žestoka svađa između njega i Đilasa. „Neće meni da časove diplomatije drži čovek koji natuca engleski“, jedna je od rečenica koju od tada Jeremić često ponavlja kada pominje Đilasa u neformalnim razgovorima sa svojim saradnicima - ispričao je naš izvor dobro upućen u dešavanja u SZS.

Đilas mu otima ljude

Kurir je već pisao o njihovoj svađi pred drugim liderima SZS kad je Jeremić ustao protiv Đilasovog plana da nastavi da piše pisma predstavnicima međunarodne zajednice i da ih javno objavljuje.

foto: Beta

Upućeni u SZS tvrde i da je Đilas, u svom već oprobanom maniru, Jeremiću praktično oteo njegovu desnu ruku Nikolu Jovanovića, te da se on sada gotovo o svemu konsultuje upravo sa liderom SSP, a ne sa svojim partijskim šefom.

Đilas i Jeremić nisu odgovarali na naše pozive.

Klupko se odmotava

POHAPŠENI JEREMIĆEVI FINANSIJERI

foto: Pofimedia, Twitter Printscreen

Prošle nedelje je uhapšen blizak saradnik i jedan od Jeremićevih finansijera. U Meksiku je pao tamošnji biznismen i sin bivšeg ministra energetike Emilio Lozoja, i to zbog sumnje u korupciju u njegovim poslovima teškim oko 500 miliona dolara. Jeremić se javno hvalio dobrim odnosima s ovim biznismenom, pa ga je čak oslovljavao sa „moj brat“. Lozoja i već osuđeni Patrik Ho, biznismen i političar iz Hongkonga, samo su neki od kontroverznih moćnika koji su uplaćivali milionske sume na Jeremićeve privatne firme i nevladine organizacije.

Obnovljen stari sukob

BRUTALNO IZBAČEN IZ DS

U brojnim sukobima i cepanjima unutar DS dobro se pamti i onaj između Đilasa i Jeremića. Đilas je u martu 2013, kada je vodio DS, brutalno izbacio Jeremića iz stranke, i to dok je još bio predsedavajući Generalne skupštine UN. Formalni razlog je bio taj što Jeremić nije hteo da vrati poslanički mandat i posluša odluku stranačkih organa. Ratne sekire su zakopane tek kad su obojica našli interes da osnuju SZS.

Kurir.rs/ ekipa Kurira Foto: Dado Đilas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...