KLADIONIČARI OTKRIVAJU REJTINGE: SNS premašio 61 odsto, ekonomija ZBOG KORONE glavna tema IZBORA
Foto: Zorana Jevtić

NISKI START Nastavak kampanje

KLADIONIČARI OTKRIVAJU REJTINGE: SNS premašio 61 odsto, ekonomija ZBOG KORONE glavna tema IZBORA

Politika -

Epidemija i rasturena ideja o bojkotu toliko su promešali karte u opoziciji da su za analitičare rejtinzi većine partija i dalje neuhvatljivi

Predizborna kampanja danas je i zvanično nastavljena, ali se ni izdaleka ne zna kakva će se ponuda, pre svega na opozicionom tasu, 21. juna naći na glasačkom listiću. Epidemija koronavirusa i rasturena ideja o bojkotu toliko su promešali karte u opoziciji da su za istraživače javnog mnjenja rejtinzi većine partija i dalje neuhvatljivi, barem za javnost.

Međutim, solidan nagoveštaj o tome kako se kotiraju stranke i političari dale su kladionice, koje prognoziraju još ubedljiviju pobedu vladajućeg SNS nego pre vanrednog stanja.

Ko je „u bubnju“

Kladioničari „Meridijana“ „izmerili“ su SNS na 61,01 odsto osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, a početkom marta procena je bila 57,01 odsto. Kladioničari su uzeli u obzir i još mali broj stranaka za koje je izvesno da će 21. juna izaći na birališta, pa tako procenjuju da bi koalicija SPS-JS mogla da „gađa“ 13,75, SRS 4,01, a PSG četiri odsto.

Aktuelnoj premijerki Ani Brnabić se sada daje kvota 1,50 da će ostati na čelu Vlade, a u martu, pre vanrednog stanja, bila je sigurnija s kvotom 1,10. Kada se uporede šanse pre i posle korone, jasno je da je Siniša Mali (kvota 5,00) prepustio mesto drugog favorita za premijera gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću (2,50), odnosno ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću (3,00).

Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić objašnjava za Kurir da, iako služe zabavi, kladioničarske prognoze nikako nisu za potcenjivanje. - Mi još nemamo završeno istraživanje, ali ove kvote jesu određena indikacija jer se oslanjaju na agencijska istraživanja. Imena koja se pominju uglavnom su ljudi koji su inače „u bubnju“, objektivno važe za kandidate za određene pozicije. Ipak, poznajući Aleksandra Vučića, čiji će SNS po svoj prilici i ovoga puta odlučivati, verujem da će neizvesnosti biti do poslednjeg momenta - ocenjuje Pejić.

On kaže da je koronavirus svakako uticao na sve, ali manje na rejtinge stranaka i političara. Kako kaže, pomeranja u tom smislu biće na strani opozicije, ali ne zbog epidemije već zbog njihovog natezanja oko izlaska na izbore.

Drugi plan

- Jedno je uočljivo, a to je da je korona u fokus stavila ekonomske teme, dok su Kosovo, EU i odnosi sa SAD sada gurnuti u drugi plan - zaključuje naš sagovornik.

Poruka Aleksandra Vučića „protiv političkih i medijskih siledžija“ Do pobede pristojne Srbije 21. juna

Predsednik Aleksandar Vučić juče je na svom Instagramu objavio poruku protiv „političkih i medijskih siledžija“: - Uveren sam da će normalna, pristojna i moderna Srbija pobediti one koji mrze i kojima ništa nije sveto. Mi znamo da je naš posao da brinemo o našoj Srbiji, posebno o najmlađima, koje ćemo sačuvati i odbraniti od političkih i medijskih siledžija. Za svu našu decu! Do pobede 21. juna!

foto: Instagram

Epidemija izbacila nova lica Dr Darija prešišala Zoranu, Lončara, Šarčevića...

Kada je reč o sigurnim ministarskim foteljama, prognoza kladioničara je da su to i dalje Siniša Mali, Rasim Ljajić, Milan Krkobabić i Ivica Dačić. Zanimljivo je da su kladionice reagovale i na medijski eksponirane stručnjake tokom epidemije, pa su na svoje liste prvi put stavile i imena doktora. Od njih najveće šanse (kvota 1,50) da uđe u buduću Vladu Srbije daju se epidemiologu Dariji Kisić Tepavčević. Ona je iza sebe ostavila aktuelne ministre Nenada Popovića, Zoranu Mihajlović, Mladena Šarčevića, pa čak i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Ponuđene kvote i pre i posle izbijanja epidemije pokazuju da najmanje šanse da ponovo uđu u Nemanjinu 11 imaju Vanja Udovičić, Vladan Vukosavljević, Nela Kuburović i Goran Trivan.

foto: Tanjug / Zoran Žestić, Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Ana Paunković

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track