DR JELENA ZGROŽENA: Vlasti u Prištini nas ne puštaju kod pacijenata na Kosmet, to nije ljudski
Foto: Aleksasndar Jovanović

VARVARSKI ČIN

DR JELENA ZGROŽENA: Vlasti u Prištini nas ne puštaju kod pacijenata na Kosmet, to nije ljudski

Politika -

Srpski lekari kojima su prištinske vlasti onemogućile da uđu na Kosovo i Metohiju kako bi pružili zdravstvenu negu svojim pacijentima, rekli su danas da je taj postupak Prištine diskriminatorski i degradirajući kako u profesionalnom, tako i u ljudskom smislu.

Doktorka Jelena Krdžić kaže da je ona juče bila među 20 lekara i medicinskih sestara i tehničara koji su čekali duže od osam sati na administrativnom prelazu Merdare i da im nisu dozvolili odlazak na radna mesta uz obrazloženje da “poseduju samo srpska dokumenta”.

"Ono što smo juče doživeli je apsolutno neshvatljivo, diskriminatorski i degradirajuće kako u profesionalnom, tako i u ljudskom smislu", kaže Krdžić.

Doktor Ilija Dragojević navodi da Srbija čini sve da omogući normalan život i zdravstvenu zaštitu našem stanovništvu na KiM, dok ono što je Priština juče uradila za njega predstavlja "varvarski čin".

"Ograničavanjem slobode kretanja jednoj grupi ljudi, onemogućavate prava drugoj grupi ljudi. Konkrento, onemogućavanjem lekara da dođu na posao, onemogućava se da se leče pacijenti. I jedan jedini razlog je zato što posedujemo srpska dokumenta", rekao je Dragojević.

Naime, prištinske vlasti onemogućile su juče da 20 srpskih lekara i medicinskih sestara uđe na Kosovo i Metohiju, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je to "skandal prvog reda", čime je Priština pokazala "novi ponor u ljudskom i političkom smislu".

Lekari i medicinske sestra zaustavljeni su na administrativnom prelazu Merdare, iako je oficir za vezu ranije već najavio njihov dolazak.

Reč je o lekarima i medicinskim sestrama koji i inače žive i rade na relaciji centralna Srbija - KiM, odnosno, svi su poreklom sa Kosmeta i decenijama rade u tim zdravstvenim ustanovama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track