VUČIĆ: Odnosi sa Mađarskom ne mogu biti bolji! ORBAN: Srbija je sve jača! KURIR TV
Foto: Zorana Jevtić

pratite na kuriru

VUČIĆ: Odnosi sa Mađarskom ne mogu biti bolji! ORBAN: Srbija je sve jača! KURIR TV

Politika -

Naši prijatelji iz Mađarske su uvek bili iskreni prema Srbiji i uvek su pomagali, srećan sam što smo izgradili ovakve odnose, kazao je Vučić. Premijer Orban kazao je da je Srbija povratila svoj ugled u Evropi i da je to dobro za razvoj celog regiona. Oba zvaničnika saglasna: zemlje pobedile u prvoj fazi suzbijanja epidemije Covid 19.

Premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

PRATITE NA KURIRU:

Iz obraćanja:

Vučić: Odnosi Srbije i Mađarske najbolji su u našoj savremenoj istoriji, i kada govorimo o političkim i ekonomskim odnosima.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u savremenoj istoriji, u svim sferama društvenog života, i u politici i ekonomiji.

1 / 13 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik je izrazio zahvalost Mađarskoj na podršci koju konstantno pruža Srbiji na njenom EU putu, kao i na pomoći tokom krize izazvane pandemijom virusa korona.

"Zahvalan sam mađarskom rukovodstvu, posebno Orbanu, što je imao želju i hrabrosti da još od pre nekoliko godina krenemo u borbu sa vretrenjačama prošlosti i da gradimo budućnost. Uspeli smo u tome i srećan sam što Srbi i Mađari, građani dve zemlje danas imaju izuzeutno dobre odnose", rekao je Vučić.

foto: Zorana Jevtić

Istakao je da su dve zemlje prošlu godinu završile sa trgovinskom razmenom od 1,76 mlrd evra, a da je u provm kvartalu pve godine, i pored krize, zabeležn rast od 8,37 odsto.

Dodao je da je Mađarska treći partner Srbije na nivou EU, i približava se drugom mestu.

Vučić je rekao da je posebno zadovoljan što će mađarske investicije "doći" i u Arilje, na primer, odnosno njihovi investitori nisu zainteresovani samo za sredine gde živi mađarsko stanovništvo.

"Tako ćete moći da vidite izuzetnu kompaniju u prerađivačko-prehrambenoj industriji u Arilju, što je bilo nezamislivo, ali je rezultat dobre saradnje, pa i takve vesti mogu da dođu", rekao je Vučić.

Predsednik je preneo i da je posebno zamolio za dodatnu podršku Mađarske Srbiji na EU putu.

"Zahvalni smo i komesaru Verheiju, koji je mađarski izbor u EK i koji mnogo pomaže Srbiji. Zamolio sam za još snažniju podršku Srbiji, što je gotovo nemoguće, jer uvek i na svakom mestu Mađarska podržava Srbiju", rekao je Vučić.

foto: Zorana Jevtić

"Pričali smo i o Kosovu, zahvalan sam što su se trudili da razumeju stav Srbije. Niko Srbiju nije tako dobro razumeo kao naši mađarski prijatelji o mnogim ključnim pitanjima za našu zemlju" - kazao je Vučić-

Hvala za izuzetne bilateralne odnose, gotovo je nemoguće imati bolje komšijske odnose od ovih danas, zaključio je i dodao:

Sve najbolje želim vašem narodu i vašoj zemlji!

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

- Mi verujemo da ćemo imati prijateljsku utakmicu u tome ko će imati najveći rast u Evropi u 2020. godini, kazao je Vučić na kraju izlaganja.

- Ja kad Mađari igraju vaterpolo protiv nekog, ja navijam za Mađare! Viktor je jedini koji je rekao na EU konferenciji: Više je Srbija potrebna EU, nego EU Srbiji - kazao je Vučić u odgovorima na pitanja novinara.

ORBAN: Hvala Vučiću, imali smo priliku da se često konsultujemo tokom poslednje krize! Dobro je doći u Beograd, Mađari vole ovaj grad. Dobro je da se ohrabrujemo, i rečima, i delima. I Srbija i Mađarska dobile prvu bitku, obuzdali smo epidemiju. Sada počinje druga bitka, podizanje ekonomije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

I Vučić i ja se bavimo budućnošću, to mi zovemo politika nade.

Hvala Vučiću što nije zatvarao granice za robnu razmenu tokom epidemije.

Izgradnja brze pruge sve brža! Evidentni su rezultati srpske privrede, moramo da se potrudimo da budemo u koraku sa razvojem Srbije, ubuduće možemo da računamo na brz razvitak ekonomije u Srbiji, to pokazuju cifre.

Srbija ponovo ima ugled u evropskoj politici, sve je jača i jača!

foto: Zorana Jevtić

11.44 Dobrodošao dragi prijatelju, poruka je predsednika Vučića.

Dobrodošao dragi prijatelju, @orbanviktor!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

11.05 Predsednik Srbije i mađarski premijer sastali su se oko 11 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, a nakon sastanka obratiće se medijima.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Na odvojenom sastanku, razgovaraju ministar finansija Siniša Mali i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

10.33 Orban je sleteo na aerodrom “Nikola Tesla” oko 10.30.

foto: Printscreen Tanjug

Orbana je na aerodromu dočekala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track