Najnovije vesti

DAČIĆ ODGOVORIO PODGORICI I ŠOKIRAO: Greška što smo pravili državu sa njima, ali dolazi kraj i Crnogorcima u Beogradu
Foto: Marina Lopičić

reakcija

DAČIĆ ODGOVORIO PODGORICI I ŠOKIRAO: Greška što smo pravili državu sa njima, ali dolazi kraj i Crnogorcima u Beogradu

Politika

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić oštro je reagovao na navode crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova da se "koristeći retoriku Miloševićevog portparola meša u unutrašnje stvari Crne Gore", rekavši da je "bestidno je i besplodno plašenje crnogorskog naroda srpskim hegemonizmom!"

On je naveo da to nisu njegove reči, već Mila Đukanovića koje je izgovorio 1989. godine kad je dolazio na vlast.

"Što se tiče njihovih optužbi na moju, kako kažu, ratnu prošlost, Miloševića i bratoubilačkog rata devedesetih, podsetiću ih ako su zaboravili, pre nego što sam se ja pojavio u visokoj politici oni i njihove vođe su već bili kod Cavtata i Dubrovnika, oni su na talasu Miloševićeve antibirokratske revolucije došli na vlast u Crnoj Gori govoreći tada da je Milošević nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji i da su ponosni što mogu biti rame uz rame sa njim u tim istorijskim trenucima, njihova Narodna skupština je izglasala da daje punu podršku JNA, njihove vođe su tada izjavljivale da će dobiti nametnuti rat sa ustašama koji vrše genocid nad srpskim narodom i da će promeniti granice sa Hrvatskom, kao i da je pohod na Dubrovnik svrsishodan i da je svako suprotno stanovište izdajničko, njihove vođe su grmele da se Kosovo mora braniti svim sredstvima, kao i da se ponose crnogorskom državnošću i srpskim poreklom", izjavio je Dačić.

Dačić je dodao da je "velika laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore" i da se naša zemlja zalaže za mir i stabilnost susedne države. Ipak, Srbija je zabrinuta za "položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama".

"Podsetiću da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana. Uostalom, to je u slučaju Srbije jedan od uslova i za ulazak u EU, pa tako Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje, čak i ultimativno, položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto. Pa kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, onda je to, kako kažu, brutalno mešanje", rekao je Dačić i podsetio je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najavama otimanja imovine SPC i hapšenjem vladike Joanikija i drugih sveštenika.

"Smatramo da se samo dijalogom otvorena pitanja moraju rešavati, sve drugo može samo izazivati prvi put u istoriji sukobe između bratskog crnogorskog i srpskog naroda. Isto tako, ako su im svi građani ravnopravni, kako to da iako Srba ima više od 28 odsto nema gotovo nijednog Srbina u organima vlasti, za razliku od Srbije gde su rukovodeće strukture prepune ljudima poreklom iz Crne Gore. I na kraju, bezobrazno je da Srbiju Crna Gora optužuje za mešanje u unutrašnje stvari a Crna Gora se brutalno umešala u unutrašnje stvari Srbije i narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo, glasajući u UNESKO da Pećka patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština", navodi šef srpske diplomatije, pitajući se šta bi na to rekao kralj Nikola koji je 1913. godine na Cetinju rekao da su hrabre vojske dve srpske kraljevine bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Đakovici, objavile celom svetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno.

Dačić podseća da su tada u sastav Crne Gore ušli i Peć, Đakovica, Istok i Dečani i zaključuje:

"Poručujem crnogorskim vlastima, lako ćete vi sa mnom, ja sam Srbin iz južne Srbije i da sam se ja pitao nikad sa vama ne bih ni pravio zajedničku državu, ali pitao se unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević. Lako ćete vi sa mnom, gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu", poručio je Dačić.

(Kurir.rs/Novosti/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...