Najnovije vesti

predsednik srbije na gradilištu

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI KCS: Pozdravljen aplauzom, a onda ga je mladi majstor pitao što nijedan novinar nije!

Politika

Predsednik je naglasio da će ova zgrada biti kruna našeg zdravstva, dragulj i biser u kojem će se spasavati na hiljade života na nedeljnom i mesečnom nivou. Neće biti bolje bolnice u ovom delu Evrope, podvukao je Vučić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas radove na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije u Beogradu, u okviru Faze A.

1 / 16 Foto: Zorana Jevtić

On je na gradilište došao nešto pre 11 časova gde su ga majstori pozdravili burnim aplauzom.

- Odakle si? Iz Bujanovca? Ima vas sa svih strana! Koje si godište? ’96? - upitao je predsednik Srbije mladog majstora koji se pohvalio da radi već četiri godine iako je tako mlad.

- ’96? Moj sin je 1997. - rekao je Vučić mladom majstoru s kojim je nakratko popričao na šta ga je majstor upitao: A on je jel’ radi?

foto: Zorana Jevtić

- Radi, radi! Ne studira, ali radi, evo već godinu i mesec-dva i zadovoljan sam - rekao je Vučić uz osmeh i nastavio obilazak rekavši da će ova zgrada biti dragulj i biser, najbolja bolnica u Srbiji gde će biti rešeno i pitanje parkinga i pristupnih puteva.

Predsednik je naglasio da će ova zgrada biti kruna našeg zdravstva, dragulj i biser u kojem će se spasavati na hiljade života na nedeljnom i mesečnom nivou.

- Za samo dve godine imaćete jedan velelepan klinički centar, posebno sam zahvalan radnicima, ima ih iz svih delova naše zemlje i srećan sam što ih je 99 odsto iz Srbije - dodao je predsednik pozdravivši i porodice radnika.

1 / 23 Foto: Printskrin / Tanjug

Vučić je, tokom obilaska, rekao da su građani upravo u proteklom periodu videli koliko je važno zdravstvo i da novac uložen u kliničke centre i bolnice "nije bačen u bunar", već da je to vrlo važna stvar. Naveo je da će KCS imati i najmoderniju opremu, te dodao da ne smeju ni klinički centri u Novom Sadu i Kragujevcu da zaostaju. On je nakratko porazgovarao sa radnicima, zahvalio im se na marljivosti i trudu i poželeo srećan rad.

Novi KCS na ponos svih građana!

Novi Klinički centar Srbije koji se gradi biće na ponos svih građana Srbije, sa najmodernijom opremom, a time gradimo budućnost i sigurnost za sve građane, poručio je danas predsednik Aleksandara Vučić.

Istakao je da će novi klinički centar doprineti da uvek budemo spremni da zbrinjavamo sve kojima je pomoć potrebna, sve bolesne, ne samo ukoliko bi došlo do novog talasa epidemije.

"Mi ovde gradimo budućnost i sigurnost za naše građane, ovime pokazujemo da možemo kroz državno zdravstvo da rešavamo probleme uspešnije nego najmodernije i uspešnije zemlje sveta", rekao je Vučić.

Vučić je, prilikom obilaska radova u KCS, primetio da od 1986. godine ništa ozbiljnije nije urađeno, što predstavlja izgubljene generacije i izgubljene godine i decenije za društvo i zemlju.

- Nismo imali finanasijskih, ali ni nekih drugih sposobnosti. Bili smo neodgovorni, nismo razumeli da se stvari u Evropi i svetu menjaju, da je važno da se modernizujemo i idemo u korak sa najnaprednijima, rekao je Vučić.

Dodao je da je danas poseban dan imajući u vidu kroz šta su i država i društvo prošli tokom prethodnih meseci usled pandemije Kovida 19, koja je pokazala da je izgradnja veleleponog kliničkog centra od presudnog značaja.

Predsednik je istakao da će novi KCS biti najmodernija zdravstvena ustanova u regionu, ali i u jugoistočnoj Evropi.

- Neće biti bolje bolnice u ovom delu Evrope, podvukao je Vučić.

Sa predsednikom su radove obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor KCS Milika Ašanin. Radovi na obnovi KCS počeli su u avgustu 2018. godine kada je najavljen projekat vredan 110 miliona evra koji će imati dve faze.

foto: Zorana Jevtić

Vučić je radove obišao i u aprilu prošle godine kada je istakao da je ulaganje u KCS od najvećeg, kapitalnog značaja za Srbiju, jer je reč o ogromnom novcu koji se ulaže za izgradnju nove zgrade Kliničkog centra i obnovu stare.

Posle izgradnje i obnove KCS će se prostirati na oko 30.000 kvadrata i dobiti 930 novih ležajeva, od kojih 200 novih u intenzivnoj nezi.

foto: Zorana Jevtić

U prvoj fazi KCS će, kako je ranije najavljeno, dobiti kompletno nov urgentni centar sa 500 novih kreveta od kojih 150 na intenzivnoj nezi, 30 operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije, proširenu laboratoriju. Glavni izvođač radova je konzorcijum koji čine "GH holding" i "Delta inženjering", a na gradlištu je svakodnevno više od 300 radnika. Prva odluka o izgradnji KCS doneta je 1973. godine, radovi su počeli 1976. godine, a zgrada Poliklinike otvorena je 1987. godine. Vučić je obilazak KCS započeo u 11 časova. 

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...