AMBASADOR SAD GODFRI O KORONI: Kriza pokazala da Srbija može da bude lider u regionu
Foto: Beta/ Miloš Miškov

diplomata sad

AMBASADOR SAD GODFRI O KORONI: Kriza pokazala da Srbija može da bude lider u regionu

Politika -

BEOGRAD - Srbija je ozbiljno pristupila krizi izazvanoj korona virusom i dobro se nosila sa epidemijom, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i dodao da su rezultati Srbije u borbi protiv korona virusa i saradnja sa zemljama regiona tokom krize pokazali da postoji ''sjajna prilika'' da Srbija postane lider u regionu.

''Nadam se da će Srbija tu priliku iskoristiti i da će preuzeti tu ulogu'', rekao je Godfri za TV Prva.

On je čestitao kriznim štabovima, zdravstvenom i ekonomskom, na "odlično urađenom poslu" i naglasio da se osećao bezbedno u Srbiji tokom epidemije.

Godfri je rekao da je pandemija korona virusa pokazala koliki je značaj slobodnih i transparentnih medija, navodeći da je državni sekretar Majk Pompeo jasno kritikovao pristup Kine na početku krize i prikrivanje informacija.

foto: Beta/ Miloš Miškov, Printscreen/ buducnostsrbijeav

Kako kaže, to usporilo reakciju Amerike na širenje virusa, a zbog svega toga ljudi u svetu su umirali, dok su milioni izgubili radna mesta. Godfri je kazao da su ekonomski odnosi veoma važni, kao i politički i da vrednostima koje američko društvo čine važnim, teže i evropske nacije, pa i Srbija.

Ambasador je ocenio da Srbija svoju ekonomsku budućnost vidi u Evropi, a ne u Kini, Rusiji ili SAD-u. "Mi smo previše daleko, mi ćemo i dalje biti uticajni, ali Srbija svoj razvoj i budućnost vidi u Evropi. Mislim da Evropa prepoznaje koliko Srbija vredi, kao što i Srbija prepoznaje značaj svog partnerstva sa Evropom", naveo je Godfri.

Kako je korona došla do Kine i celog sveta, čini se da je Tramp istrajan u tome da otkrije pravu istinu, da li očekujete od SAD da nam otvori oči i kaže šta se desilo.

Na konstataciju da o njemu lepo govori predsednik Vučić i da nije uobičajeno da političari u Srbiji tako govore o ambasadoru, Godfri je kazao da se osećao dobrodošlim kada je stigao u Srbiju i da mu je bilo važno da pokaže svoje poštovanje i koliko ceni srpski narod i kulturu.

Dodao je da su njegovi odnosi sa Vučićem vrlo neposredni, korisni i prijateljski.

"Imao sam priliku da razgovaram sa prethodnim ambasadorima i da se pripremim za dolazak u Srbiju. Skot je uživao planiranju, Kirbi mi je rekao da ću se iznenaditi vinima", rekao je ambasador.

(Kurir.rs/Tanjug/Tv Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track